Sinistratii nu-si parasesc gospodariile

0
452

Alunecarea provocata de halda de steril din judetul Valcea nu va putea fi oprita, ea fiind „alimentata” de doua lacuri din zona.

Cea de-a opta familie din localitatea Mateesti, judetul Valcea, afectata de alunecarea unei halde de steril, urma sa fie evacuata din casa ieri-dimineata, dar a refuzat sa-si paraseasca locuinta pana nu va primi asigurari ca va avea unde sa stea pe o perioada mai lunga de timp.

„Nu am unde sa ma duc cu cei doi copii, pentru ca ambele camere de la caminul cultural unde vor sa ne mute sunt sub orice critica si imi este frica sa nu mi se imbolnaveasca copiii. Am luat bani din banca sa-mi fac aceasta casa si am rata pe zece ani. Aici am apa curenta, canalizare si am investit mult in aceasta locuinta. E dureros ca nu-mi spune nimic cu privire la despagubiri”, a declarat Adrian Golescu.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Mateesti a dispus evacuarea locuintei lui Adrian Golescu inca de luni, dupa ce au constatat ca halda s-a pus din nou in miscare. Ieri-dimineata, aproximativ 30 de pompieri au venit la locuinta familiei Golescu. Oamenii au refuzat sa-si abandoneze gospodaria.

Inca sapte gospodarii in pericol

Alte sapte familii care sunt pe directia frontului de alunecare sunt hotarate sa nu-si paraseasca locuintele pana cand nu li se vor da informatii exacte despre locul unde urmeaza sa stea provizoriu si eventualele despagubiri pe care sa le primeasca.

„Nu vreau sa plec din casa pana nu vine cineva sa-mi evalueze casa si sa ma despagubeasca la justa ei valoare. Sunt om batran si nu pot sa plec pe la usile cine stie cui”, spune Constantin Durla, un valcean in varsta de 63 de ani, proprietar al urmatoarei case amenin- tate de halda. Satenii sunt revoltati dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca nu va mai da bani pentru sinistrati, deoarece au fost despagubiti pe vremea lui Ceausescu.

PERICOL IMINENT
12 valceni ramasi pe drumuri

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea sunt decisi sa-i evacueze cu forta pe localnici. Subprefectul Anuta Handolescu spune ca, din cauza a doua lacuri formate pe muntele de steril, este aproape sigur ca halda de steril va inghiti si urmatoarele locuinte.

Halda de steril Panga Nord, din comuna Mateesti, a inceput din nou sa alunece, luni, dupa doua saptamani de stationare. Prima data, malul de steril a inceput sa se miste in 2005 si s-a reactivat pe 9 februarie 2008. Sapte case au fost distruse, 12 persoane ramanand pe drumuri.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.