Siropurile de tuse au efecte adverse

Bolnavii de diabet trebuie sa tina cont ca astfel de produse contin o cantitate mare de zahar. Depasirea dozei recomandate de sirop de tuse poate da tulburari digestive. Unele dintre ele au efect sedativ si pot da dependenta. La copiii sub trei ani, acestea pot provoca aparitia convulsiilor.sirop de tuse

Inainte de a lua un sirop de tuse este bine sa se ceara sfatul medicului sau al farmacistului si sa se citeasca foarte bine prospectul produsului. Chiar daca par inofensive, astfel de siropuri au contraindicatii si efecte adverse pe care orice persoana care ia astfel de medicamente ar trebui sa le cunoasca.

In ceea ce priveste administrarea acestor siropuri, ea difera in functie de tipul tusei. „Tusea seaca nu se trateaza cu aceleasi produse ca si cea productiva. In cazul unei probleme respiratorii, respectiv o viroza, tusea seaca se poate trata cu un sirop care inhiba centrul tusei (codein fosfat) sau la nivel local (paxeladine)”, afirma Garofita Nicolae, medic primar medicina de familie la Centrul Medical Garomed din Bucuresti.

In schimb, in tusea productiva sunt indicate siropurile care fluidifica secretiile si favorizeaza expectoratia (precum cele de patlagina).

Supradozele pot da greturi si varsaturi

Daca sunt respectate dozele, iar tratamentul este de scurta durata, siropurile de tuse nu produc efecte adverse periculoase. „Siropurile de tuse sunt in general medicamente bine suportate. Cele mai obisnuite reactii adverse sunt manifestarile digestive constand in greturi sau in disconfort epigastric (in capul pieptului).

Fiind siropuri, deci cu un continut ridicat in zahar, pot pune probleme bolnavilor de diabet”, atrage atentia prof. dr Ion Fulga, specialist in farmacologie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

Siropurile care contin codeina sunt contraindicate celor cu alergii, cu insuficienta respiratorie, gravidelor si femeilor care alapteaza. Dupa administrare prelungita, siropurile cu codeina pot da dependenta, iar daca se depaseste doza pot aparea greturi si varsaturi.

Cele pentru adulti, neindicate copiilor

Nu se administreaza copiilor siropuri de tuse destinate adultilor, din cauza ca unele dintre substantele continute de ele pot dauna micutilor.

„Siropurile de tuse pentru copii contin numai substante care se pot administra celor mici. Unele dintre substantele care se pot administra adultilor sunt contraindicate copiilor. Spre exemplu, codeina poate provoca aparitia convulsiilor la copiii sub trei ani.

De aceea, cei mici trebuie sa primeasca numai acele siropuri de tuse recomandate lor”, explica prof. dr Ion Fulga. Este bine sa se evite siropurile care contin benzoat de sodiu, deoarece acest conservant poate da aciditate gastrica si reactii alergice la copii.

Solutiile naturiste, mai blande

Ceapa si mierea sunt cateva dintre remediile eficiente si fara efecte secundare. Se poate prepara un sirop in felul urmator: se fierb 100 g de ceapa in 250 ml de apa si se adauga 50 g de miere de albine. Se bea cate o lingura la doua ore.

Acesta este indicat mai ales copiilor si gravidelor, care mai pot lua si siropurile de tuse homeopate, considerate a fi lipsite de reactii adverse.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *