Sistemul de colectare selectiva incepe sa fie unul functional in judetul Covasna

Sute de tone de deseuri colectate selectiv in 2013
Sute de tone de deseuri colectate selectiv in 2013

Sistemul de colectare selectiva incepe sa fie unul functional in judetul Covasna, cantitatile de deseuri crescand de la an la an, chiar daca destul de lent ori deloc in unele cazuri. Astfel, daca in 2011 se colectasera 653 de tone de deseuri – hartie, plastic, sticla, metal si deseuri electrice si electrocasnice (DEEE), pana la finele anului 2013 s-au colectat 885 de tone. Directorul Tega SA, Tóth-Birtan Csaba, a declarat ca populatia este tot mai implicata in colectarea selectiva, plus ca Centrul de colectare din Sfantu Gheorghe are un flux continuu, aici putand fi valorificate aceste deseuri.

„Exista o crestere la colectarea selectiva, chiar daca aceasta este lenta. Stiu ca am mai spus asta, dar as repeta: la plastic avem, din pacate, o scadere a colectarii – 140 de tone in 2011, 253 in 2012 si numai 183 de tone anul trecut. Si asta pentru ca s-a furat foarte mult din containere sau s-a dat catre unele firme care umbla din casa in casa si cumpara PET-uri si hartie”, a declarat Toth.

Colectare din usa-n usa

Directorul Tega spune insa ca e increzator pe mai departe, mai ales ca societatea a reusit sa deschida ideea parteneriatelor cu asociatiile de proprietari – unele dintre ele beneficiaza deja de sisteme de colectare inchise cu cheia – pe strazile Benedek Elek / Tineretului si Lalelei / Crizantemei, precum si sisteme de colectare door-to-door (din usa-n usa) – blocurile de pe strada József Attila.

Societatea doreste ca pe viitor sa motiveze asociatiile de proprietari sa se implice in colectarea selectiva si sa le motiveze, inclusiv pentru ca acestea sa se implice in schimbarea sistemelor de colectare – iar aici e implicata schimbarea containerelor semisubterane, deoarece acestea nu s-au dovedit a fi utile la noi, ele fiind accesibile celor care scotocesc in gunoaie.

Sfantu Gheorghe se vrea Orasul Reciclarii

Tega este partener direct al Primariei Sfantu Gheorghe in cursa pentru Orasul Reciclarii, in cadrul concursului organizat de Eco-Rom Ambalaje. De altfel, inscrierea in concurs a asigurat cateva sisteme de colectare selectiva din partea Eco-Rom pentru Sfantu Gheorghe, serviciile de colectare urmand a fi imbunatatite si extinse in continuare. Competitia pentru titlul „Orasul reciclarii” se desfasoara intre 1 ianuarie si 30 iunie, iar in cursa se afla 32 de orase. Orasul care va reusi sa colecteze selectiv cea mai mare cantitate de deseuri pe cap de locuitor va castiga un spatiu de recreere ecologic cu Wi-fi gratuit, valoarea totala anuntata a investitiei fiind de 12.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *