Situatie critica la Ocnele Mari

Familiile din zona campului I de sonde de la Ocnele Mari, din judetul Valcea, au inceput sa-si adune bunurile si sa le duca la adapost, pregatindu-se pentru evacuare, avand in vedere ca nivelul saramurii din lac este in crestere.Ocnele Mari

Potrivit autoritatilor locale, familiile care isi au casele in zona bazinului de retentie si sunt in pericol in cazul in care nivelul saramurii va creste in continuare si va ajunge la cota de pericol au decis sa-si stranga bunurile si sa le puna la adapost, la rude sau in spatiile special amenajate de autoritati, unde se asigura si paza. In ultima perioada s-au produs prabusiri masive de steril in caverna, fapt ce a determinat cresterea accentuata si rapida a nivelului saramurii in bazin.

Prefectul de Valcea, la fata locului

Prefectul de Valcea, Remus Grigorescu, la fata locului se afla forte de interventie pregatite sa ii ajute pe oameni in orice moment in cazul in care situatia va impune evacuarea familiilor care se afla in zona campului I de sonde de la Ocnele Mari. „Nu vreau sa alarmam populatia, ci doar sa transmitem un mesaj ca exista posibilitatea ca in zona peretelui sudic, unde cota este la patru metri de buza lacului, sa deverseze. Noi am monitorizat situatia si este sub control atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere social, in sensul ca in zona sunt prezente forte de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pregatite sa intervina in timp util daca situatia o va impune, astfel incat sa nu se intample nimic rau”, a explicat prefectul judetului Valcea, Remus Grigorescu, citat de Mediafax.

Localnicii sunt nemultumiti

Reprezentantii Corpului de control al primului-ministru au ajuns, in urma cu doua saptamani, la Ocnele Mari, pentru a evalua pagubele produse in urma fenomenului de prabusire controlata la salina din Campul I de sonde si pentru a verifica situatia persoanelor care au case in zona fostei mine de sare.

Localnicii care au gospodarii in zona lacului de acumulare de pe Paraul Sarat si care trebuie stramutati s-au declarat, in cateva randuri, nemultumiti de modul in care autoritatile locale si judetene au tratat problemele lor. Mai multi localnici au reclamat premierului Emil Boc, aflat in vizita la Ocnele Mari in 8 august, ca autoritatile „si-au batut joc” de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei, in conditiile in care unii dintre ei aveau locuinte noi si nu au primit despagubiri pentru acestea.

Totodata, localnicii i s-au plans lui Boc de faptul ca nu au unde sa se mute, casele aflate in constructie pentru persoanele evacuate din zona de risc nefiind inca finalizate.

Primele semne de surpare a pamantului au aparut, la Ocnele Mari, in septembrie 2001, cand saramura a iesit la suprafata si a distrus zeci de case din zona, acelasi fenomen aparand si in 2004 si in 2005.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *