Intre bratele fluviului Dunarea, in partea de est a judetului Ialomita, exista o rezervatie naturala, de o importanta vitala pentru zeci de pasari migratoare.
Benturile reprezinta o salba de trei lacuri, populate, in fiecare an cu specii deosebit de rare, la nivel mondial. Peisajul mirific, padurea, fluviul, lacurile, animalele si pasarile ne dezvaluie la Bordusani o lume, care, in mod esential este aceeasi de mii de ani. O lume foarte asemanatoarece cu cea din preistorie. In acesta zona, exista suprafete cu valoare de patrimoniu natural, a caror frumusete este unica in Europa. Intalnim aici situl de la Bordusani, cu salba de lacuri naturale Bentu Mic, Bentu Mic Cotoi si Bentu Mare, care detin flora si fauna deosebit de diversificata, dar si situl arheologic Popina Bordusani, element al patrimoniului cultural, in care sunt conservate resturi de cultura geto- dacica.
Rate caraitoare si tiganusi
Salbaticia locului a facut ca aceasta zona sa reprezinte un habitat ideal pentru pasarile de apa, fiind identificate nu mai putin de 20 de specii care trebuie protejate. Subliniem aici prezenta cormoranului si a egretei mici, a lopatarului sau a tiganusului, specii care sunt pe cale de disparitie la nivel mondial. Pe langa aceste 20 de tipuri deosebit de rare, Benturile mai adapostesc alte 33 de specii de pasari care necesita protectie stricta, cum ar fi corcodelul mare, rata caraitoare sau chirighita cu obraz alb.
„Aria de protectie speciala de la Bordusani este parte a unei arii de mare interes european. Una din obligatiile Romaniei, pentru a adera la Uniunea Europeana, a reprezentat-o lista cu ariile de protectie speciale din Romania. In aceasta lista, se regasesc Benturile, precum si lacurile Amara si Fundata, arii care fac parte din reteaua europeana -Natura 2000-, spune Reasilvia Mihai, referent de specialitate in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Ialomita.
Peisaj mirific
Fiind situate pe traseul marelui drum de migratie estic, teritoriile de la Benturi sunt vizitate in perioadele de pasaj, fiind locuri de hranire si odihna pentru specii rare si foarte rare. Chiar daca in ultima jumatate de secol interventiile omului au modificat major mediul din aceasta zona, lacurile Benturi raman un teritoriu propice pentru peste 70 de specii de pasari, din toata lumea. Prin pozitia ei in mijlocul Baltii Ialomitei, intr-o zona neindiguita, aria avifaunistica Benturi reprezinta unul din putinele teritorii care, de-a lungul timpului, nu a suferit influente negative majore, fiind preferata de multe pasari, dintre care unele fac obiectul protectiei legale in Romania si in Europa.