Soarecele fara frica, inventat in laborator

0
324

O echipa de cercetatori japonezi a creat prin tehnici de inginerie genetica un „supersoarece” care nu da niciun semn ca s-ar speria de prezenta unei pisici.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo spun ca au reusit cu succes sa elimine trezirea instinctului de conservare al soarecelui in momentul in care simte mirosul unei feline. Potrivit cercetatorilor, noua descoperire demonstreaza ca frica este o mostenire genetica, si nu o aptitudine capatata prin invatare, asa cum se credea pana acum.

„In mod instinctiv, soarecii sunt ingroziti de pisici, iar de obicei intra in panica si o iau la goana cand simt vreuna. Insa soarecii carora li se modifica anumite celule nazale prin inginerie genetica nu manifesta nici cea mai mica frica”, explica liderul echipei de cercetatori, dr. Ko Kobayakawa.

In timpul experimentelor, soarecii modificati genetic au fost confruntati cu pisici domestice docile si deja hranite, pentru a nu compromite din start „intalnirea”. Soarecii nu numai ca nu au cautat sa scape, dar chiar au inceput sa adulmece cu interes pisicile si sa le provoace la joaca. Rezultatele proiectului de laborator au fost prezentate in urma cu o luna, in revista „Nature”, insa oamenii de stiinta au revenit cu noi detalii, care, in opinia lor, vor reusi sa explice natura fricii si modalitatile in care aceasta poate fi controlata.

„Oamenii credeau ca soarecii se tem de pisici pentru ca acestea ii vaneaza, insa adevarul este de fapt altul”, spune un alt cercetator implicat in proiect, Kim Dae-soo. „Daca vom urma calea semnalelor petrecute in creier, cred ca vom descoperi ce fel de retele neuronale sunt importante in procesul de control asupra fricii”, mai explica acesta.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.