Solutia romanului „crizat” – Brazii, pe trotuare

Bradutii aflati la mare cautare in perioada Craciunului zac in aceste zile aruncati cu nesimtire pe domeniul public, parca fara sa deranjeze pe cineva acest lucru.
brazii de craciun
Nici macar firmele de salubritate nu dau doi bani pe acesti pomi de iarna, refuzand periodic, din diferite motive, ridicarea lor din fata blocului.

Ieri din piata te-am luat, azi pe strada te-am lasat/ Casa mi-ai impodobit si pe domeniul public european te-am parasit…

Nu se face sa ai Craciun fara miros de brad si sarmale! Mai nou, cu globalizarea asta pe care romanul, chiar daca nu a inteles-o, o aplica, brazii vin si pe internet! Comenzi, bani, agitatie. Toata nebunia si alergatura, pentru cateva zile. In final, omul isi ia bradul si il arunca pe unde apuca: pe strazi, langa blocuri, la ghena, pe trotuare. Trebuie sa scape de dovada. Actiunea de debarasare are loc noaptea. A doua zi poate fi vesela sau trista, depinde in ce sector ai norocul sa locuiesti. Daca firma de salubritate nu isi face treaba, scenariul poate fi mai mult decat dezolant si trist. „Noi, romanii, avem o problema cu respectul fata de noi insine. In fiecare an, am aceeasi problema. Brazii sunt aruncati de pe geam sau sunt lasati la voia intamplarii. Nu stiu cand o sa invatam sa ne respectam si sa fim mai civilizati”, a explicat Marian Ghinea, administratorul unui bloc din Sectorul 3. Astfel, an de an, dupa Sarbatori, bradutii aruncati la intamplare pot fi raspunsul la intrebarea de ce nu suntem europeni. Nu suntem europeni pentru ca nu avem simtul bunului-simt. Nu suntem europeni pentru ca nu stim sa folosim produsele ecologice. Iar, in final, nu stim cum sa reciclam brazii.

PREMIERA LA BRASOV
In acest an, numai Brasovul a reusit sa aplice metoda europeana de a transforma bradutii in combustibil pentru foc. Astfel, societatea care asigura curatenia orasului a achizitionat o instalatie de macinat care poate marunti 2.000 de brazi pe ora. Procedura care a urmat nu a fost deloc complicata: angajatii de la salubritate le-au comunicat brasovenilor sa depoziteze brazii langa rampele de gunoi sau in fata portii, pentru cei care locuiesc la case, pentru a fi colectati mai usor. In acest fel, orasul de la poalele Tampei a sters imaginea trista a brazilor aruncati la intamplare, in jurul blocurilor. Ciprian Bancila, directorul Agentiei de Mediu Brasov, s-a declarat increzator in acest proiect si a afirmat ca, din informatiile pe care le are, Brasovul este primul oras care recicleaza brazii de Craciun

STATISTICI ZERO

Am incercat sa aflam care este numarul bradutilor comercializati in Bucuresti in iarna acestui an. Din pacate, ni s-a comunicat ca nu exista o statistica in acest sens. Gheorghe Manea, inginer la Institutul National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, a explicat care sunt cateva dintre solutiile ecologice aplicabile in Bucuresti pentru brazii de Craciun: „Cea mai buna optiune este intr-adevar instalatia de macinat brazii. Cei care se ocupa de colectarea gunoaielor pot sa achizitioneze astfel de masini care transforma brazii in combustibili pentru foc sau in prefabricate de lemn. Daca sunt transformati in rumegus pot fi folositi in diversele centrale care functioneaza cu un astfel de sistem. Pot ajunge chiar si ingrasamant pentru spatiile verzi ale Bucurestiului”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *