Solutie – Eco combate desertificarea

Agricultura ecologica contribuie la combaterea desertificarii, prevenind eroziunea solului, uscarea si pierderea fertilitatii acestuia, dar este si o metoda de regenerare a terenurilor degradate.

PROBLEME. Desertificarea este o problema globala care afecteaza direct peste 250 milioane de oameni si o treime din suprafata pamantului. Din 1990, circa 6 milioane de hectare de teren productiv sunt pierdute anual din cauza acestui fenomen. Si Romania are probleme: o treime din teritoriu si circa 40% din suprafata agricola se afla in zone cu risc de desertificare, iar in Dolj si Olt avem deja „nisipuri”.

Desertificarea inseamna distrugerea stratului fertil al solului, urmata de pierderea capacitatii acestuia de a sustine recolte, pasuni sau alte activitati umane.

Schimbarile climatice pot determina aparitia acestui fenomen, insa supracultivarea, suprapasunarea, defrisarea padurilor si lipsa irigatiilor sunt principalii vinovati pentru instalarea acesteia. Motiv pentru care specialistii spun ca agricultura ecologica ar trebui sa fie una dintre componentele-cheie ale programelor de stopare a desertificarii. Si asta deoarece, prin practicile agricole cat mai apropiate de natura pe care le promoveaza, acest sistem agricol imbunatateste fertilitatea solului, „stimuleaza” infiltrarea apei in sol si creste capacitatea acestuia de a retine umezeala, protejeaza putina apa disponibila in zonele uscate de contaminarea cu pesticide si alte chimicale de sinteza. Si nu permite supracultivarea sau suprapasunatul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *