Solutie imposibila pentru inchiderea gropii de gunoi a Negrestiului

Solutie imposibila pentru inchiderea gropii de gunoi a Negrestiului

Ministerul Mediului cere ca cei 40.000 mc de deseuri din groapa de gunoi a Negrestiului sa fie transportati la groapa ecologica de la Doba
Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a precizat ieri, in cadrul sedintei Consiliului Prefectural, ca decizia reprezentantilor Ministerului Mediului privind inchiderea gropii de gunoi de la Negresti Oas a fost ca intreaga cantitate de deseuri menajere existente aici sa fie transportata la groapa ecologica de la Doba. Prefectul Radu Giurca nu a fost de acord cu decizia, spunand ca este imposibil de realizat acest lucru si ca Ministerul Mediului trebuie sa accepte varianta acoperirii gropii de la Negresti Oas cu pamant.
Ar trebui transportate peste 8.000 de camioane de gunoi
Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy a precizat ca solutia aleasa de reprezentantii Ministerului Mediului de a inchide groapa de gunoi de la Negresti Oas a fost transportarea intregii cantitati de gunoi existenta aici la Groapa Ecologica de la Doba. Dupa estimari, aici s-ar afla aproximativ 40.000 de metri cubi de deseuri, iar daca ar fi folosite camioane de transport de 5 metri cubi ar fi necesare circa 8.000 de astfel de camioane.
Prefectul Radu Giurca a precizat ca aceasta solutie este imposibil de pus in practica deoarece nu exista posibilitatea de a transporta intreaga cantitate de deseuri de la Negresti Oas, iar groapa ecologica de la Doba nu are capacitatea de a primi, momentan, aceste deseuri. „Autoritatile locale din judet trebuie sa se lupte cu Ministerul Mediului ca sa accepte varianta acoperirii acestei gropi de gunoi, asa cum s-a intamplat si cu altele pentru ca este si o solutie mai avantajoasa si pentru judet”, a mai spus prefectul.
In continuarea sedintei, directorul APM a prezentat raportul de activitate a institutiei pe care o conduce, exprimandu-si nemultumirea de faptul ca primariile nu au reprezentanti pentru protectia mediului precum si de faptul ca nicio primarie din judet nu a intocmit inca un registru al spatiilor verzi. A urmat apoi directorul Garzii de Mediu, Gabriel Preda Tarnoveanu, care a precizat faptul ca in anul 2010 comisarii institutiei au aplicat amenzi in valoare totala de peste 1,74 milioane de lei.
Pasunatul interzis doua saptamani
La ultimul punct de pe ordinea de zi a sedintei, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Dorin Gheorghe Maurer, a anuntat ca in perioada urmatoare va incepe campania de vaccinare antirabica a vulpilor care, in acest an, se va desfasura prin aruncarea din avion a momelilor cu vaccin. „Chiar daca nu stim inca cu siguranta cand se va intampla acest lucru in judetul Satu Mare, trebuie mentionat faptul ca pe durata a doua saptamani va fi interzis pasunatul in judet pentru ca momelile sa ajunga la vulpi si sa nu fie mancate de alte animale. Stiu ca va fi foarte greu de realizat acest lucru, dar trebuie sa o facem”, a spus directorul DSVSA.
Directorul Directiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a precizat ca este imposibil de tinut animalele doua saptamani in grajduri deoarece fermierii nu au nutreturile necesare. La randul sau, directorul Directiei Silvice, Sever Ster, a precizat ca in ultimii ani numarul vulpilor a crescut vertiginos in judet, insa modalitatea de vaccinare este, dupa parerea sa, foarte proasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *