Start la „Parlamentul Verde”

    La mijlocul lunii iunie, primul pas in demararea proiectului „Parlamentul Verde” a fost facut. In cadrul actiunii numit „Camera Deputatilor Colecteaza Selectiv” a fost inaugurat sistemul de colectare colectiva, iar potrivit presedintei Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, in cadrul urmatoarei etape se va implementa sistemul colectarii selective in fiecare cabinet de deputat din teritoriu. Presedinta Comisiei de administratie a amintit ca reprezentantii CE au stabilit o tinta voluntara pentru statele UE, potrivit careia pana in 2010, 50% din achizitiile publice trebuie sa fie ecologice.camera deputatilor

    Sulfina Barbu a declarat ca proiectul „Parlamentul Verde” vizeaza reducerea cu 30% a costurilor cu energie electrica si termica, apa si canalizare, precizand ca Parlamentul a platit anul trecut, 7.5 milioane lei pentru factura la energie electrica, 1,7 milioane pentru apa si canalizare si cateva milioane pentru energia termica.

    Anual, in cladirea Camerei Deputatilor sunt generate 12.000 mc deseuri, din care este colectata separat si reciclata o cantitate foarte mica. Prin introducerea sistemului de colectare selectiva, deseurile de ambalaje de hartie, plastic, metal si sticla vor putea fi de acum colectate separat si transportate catre capacitatile de reciclare.

    „Proiectul „Parlamentul Verde” are un impact major pentru protejarea mediului. Atat prin aplicarea unui model de functionare prietenos cu mediul, in care vom reduce consumul de resurse naturale, dar si gradul de poluare al cladirii. In plus, transformarea celei mai mari cladiri din Romania intr-o „cladire verde” va atrage atentia asupra nevoii de a proteja mediul. Colectarea selectiva in Camera Deputatilor este o etapa importanta a acestui proiect, cu efecte considerabile, daca ne gandim ca aproximativ 2000 de persoane, parlamentari, functionari publici si personal administrativ, vor beneficia de sistemul de colectare selectiva. Romania are probleme mari in ceea ce priveste managementul deseurilor si orice actiune prin care putem impulsiona colectarea selectiva si care atrage atentia asupra acestei probleme este utila si necesara”, a subliniat presedinta Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor.

    Asociatia Salvati Dunarea si Delta va desfasura pana in toamna o campanie de informare interna a parlamentarilor, functionarilor publici, vizitatorilor si personalului administrativ. Pe langa informarea propriu-zisa, o componenta importanta a campaniei este urmarirea modului in care este realizata colectarea selectiva, prin vizitarea birourilor si spatiilor unde au fost amplasate cosurile pentru colectarea selectiva a deseurilor.

    „Gunoiale reprezinta cea mai veche problema ecologica si una dintre cele mai importante de azi. Se stie ca o cladire de talia Palatului Parlamentului genereaza o cantitate mare de deseuri pentru care trebuie gasita o solutie cat mai buna. Colectarea selectiva si ulterior, reciclarea reprezinta un pas important facut de Camera Deputatilor, un pas verde. Campania noastra de informare va continua atat la nivelul parlamentarilor si staffului, cat si la nivel national, astfel incat raurile sa nu mai fie inecate in peturi, iar Dunarea sa nu se mai scalde in pungi de plastic”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

    Sursa: Tagged:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *