Sterilul a ingropat cinci case la Mateesti

0
327

Cinci case au fost distruse, iar sapte persoane au fost evacuate din cauza alunecarilor de teren la halda de steril Panga Nord din comuna Mateesti, judetul Valcea, care apartine Exploatarii Miniere Berbesti.

Valul de steril a distrus ieri alte doua case din satul Turcesti al comunei Mateesti, numarul locuintelor inghitite de pamant ajungand la cinci. Alunecarea de teren a inaintat in noaptea de duminica spre luni cu 20 de metri, fiind distruse si casele lui Gheorghe Garla si Ion Garla. Ieri a mai fost distrusa si o magazie din lemn, care apartinea lui Ion Enciu. „In prezent, cinci case au fost ingropate, iar sapte persoane au fost evacuate. Alunecarea ameninta alte doua locuinte care apartin familiilor Ioana Garla si Constantin Manole. In cele doua case stau cinci familii si urmeaza sa fie si ele evacuate”, a declarat Nicolae Stanisor, primarul comunei Mateesti.

Peste 40 de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „General Magheru” (ISU) Valcea si zeci de localnici din comuna au salvat 80% din casa lui Ion Garla si 90% din locuinta lui Gheorghe Garla. Conform autoritatilor locale, alunecarea de teren a inaintat ieri cu aproximativ 1,5 metri pe ora.

Sapte familii sunt in bezna
Sapte familii din catunul Copacis al comunei Mateesti nu au curent de sambata, pentru ca alunecarea de teren de la halda de steril a distrus retelele de energie electrica de joasa tensiune. „De sambata dimineata nu avem lumina. Ca sa ajungem acasa, trebuie sa ocolim 12 kilometri prin Berbesti. Pe aici, prin Turcesti, pe unde exista drum, erau doar doi kilometri pana la casele noastre”, a spus Rodica Tebec.

Radu Renga, prefectul judetului Valcea, a declarat ca frontul de alunecare a evoluat pana ieri cu 150 de metri de teren plat.

„Alunecarea a distrus pe langa cele cinci gospodarii si stalpii retelei de distributie a energiei electrice de joasa tensiune. Stalpii se aflau pe frontul de alunecare si sapte familii din catunul Copacis au ramas fara energie electrica. Alunecarea de teren a afectat si drumul de acces catre catunul Copacis. S-a luat decizia ca in zona sa aiba loc balastari, pentru a imbunatati drumul de acces catre locuintele din catunul Copacis, si astazi (ieri – n.r.) echipe ale CEZ – Sucursala Distributie Valcea vor efectua un traseu, in zona Mateesti, pe o ruta ocolitoare pentru restabilirea alimentarii cu energie electrica a familiilor afectate de distrugerea retelei”, a spus Radu Renga.

Pacuraru le-a promis oamenilor ajutoare

Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, a inspectat ieri zona in care are loc alunecarea de teren. „Din pacate, situatia e foarte grea pentru ca halda aluneca. Nu stim exact viteza cu care aluneca. Are doua axe de evolutie, una catre case si alta catre paraul Taraia. Existand riscul ca albia sa fie obturata si trebuie sapat in zona un canal. In ceea ce priveste cele doua case care se afla in apropierea alunecarii, probabil ca familiile vor fi evacuate”, a declarat Paul Pacuraru.

Acesta le-a promis persoanelor sinistrate ca vor primi ajutoare sociale din partea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, iar guvernul le va sprijini pentru a-si reface casele. „Oamenii o sa primeasca un ajutor social din care sa isi ia alimente, imbracaminte si diferite bunuri de care au nevoie in prezent. Guvernul ii va sprijini pentru a-si construi casele”, a mentionat Pacuraru.

In privinta persoanelor care se fac vinovate de producerea alunecarilor de teren, Pacuraru a precizat ca in zona se face o evaluare pentru a vedea daca exploatarea haldei de steril s-a facut asa cum trebuie.

„E vorba de o halda care are 50 de milioane de metri cubi de steril. Sunt prezenti proiectanti la fata locului pentru a vedea in ce conditii s-a exploatat halda”, a afirmat ministrul. Pacuraru a sustinut ca prioritatea in zona o constituie salvarea oamenilor si a bunurilor acestora.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.