Strategia energetica, la CSAT

Senatorul Radu Berceanu a anuntat, ieri, ca PD va elabora un document, pe care il va trimite CSAT si Executivului, in care va semnala problemele strategiei energetice care urmeaza sa fie discutate maine in sedinta de Guvern si va propune solutii de rezolvare a acestora. Senatorul democrat Radu Berceanu a precizat ca PD va inainta catre CSAT documentul referitor la problemele strategiei energetice, pentru ca acest organism poate dispune o serie de decizii care devin obligatorii, astfel incat documentul guvernamental al strategiei energetice se poate modifica.

El a declarat ca Stategia energetica propusa de Ministerul Economiei nu solutioneaza problemele din domeniul energetic. In acest document „nu exista nimic concret”.

Berceanu a spus ca Romania se afla in prezent in situatia de a nu mai putea construi o politica proprie a petrolului, pentru ca asa-zisele privatizari in acest domeniu au insemnat, de fapt, o cedare catre alte state. El a criticat privatizarea Petrom, sustinand ca aceasta societate a fost vanduta in fapt cu 3-400 milioane de euro, desi statul roman putea sa incaseze 8-9 miliarde de euro. Berceanu a acuzat si metoda utilizata pentru privatizarea Petrom, concretizata in emiterea unei legi de privatizare, pentru ca parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere pentru votul lor, conform Constitutiei, iar Guvernul a fost exonerat astfel de orice responsabilitate.

Berceanu a mai spus ca politica cedarii catre alte tari a fost aplicata si in domeniul privatizarii distributiilor de energie electrica, CEZ, E.On si Enel (cumparatorii Electrica Oltenia, Electrica Moldova si, respectiv Electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) fiind companii unele majoritar de stat, altele in care statul are pachete importante de actiuni. Senatorul democrat a aratat ca si in domeniile carbunelui si energiei hidroelectrice au avut loc privatizari, de fapt, ale rezultatelor finite, adica exact energia, prin interventiile unor „baieti destepti”. Reprezentantul PD a propus ca privatizarea in domeniu sa vizeze „combinatiile” dintre hidrocentrale si complexurile energetice, iar companiile de distributie Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord sa se faca pe bursa. (G.M.)

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *