Strategie UE pentru protectia solului

    Corespondenta din Strasbourg de la Carmen Dinu – Uniunea Europeana va avea, in viitorul apropiat si o directiva Europeana pentru protectia solului.

    Documentul a fost adoptat de Parlament in prima lectura, la sesiunea de la Strasbourg, deputatii declarandu-se pentru crearea unor registre publice cu locatiile contaminate de pe teritoriul Uniunii si pentru stabilirea, de catre statele membre, a unor strategii de remediere. Statele membre vor dispune de flexibilitate in ce priveste modalitatea punerii in aplicare a directivei.

    Parlamentul subliniaza ca inundatiile, alunecarile de teren si desertificarile constituie motivele principale pentru care este necesara o strategie comunitara de asigurare a protectiei solului.

    Deputatii atrag atentia asupra faptului ca actiunile umane afecteaza in diverse moduri functionarea si utilizarea solului si ca este necesara o strategie comunitara care sa contribuie la protejarea suprafetelor agricole celor mai amenintate, printre altele, ca urmare a modificarilor in utilizarea solului, a zonelor industriale contaminate, a impermeabilizarii sau a eroziunii solului.

    Protectia generala a solului si a functiilor sale de mediu, economice, sociale, ecologice si culturale reprezinta o conditie prealabila pentru abordarea principalelor provocari ecologice la nivel international, precum atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, asigurarea unui cantitati suficiente de apa curata, combaterea scaderii nivelului apelor subterane, prevenirea calamitatilor naturale si a celor provocate de om, protectia biodiversitatii si lupta impotriva desertificarii, a formarii stepelor si a despaduririi.

    O directiva-cadru va putea permite statelor membre sa elaboreze politici in domeniul solului; ea ar trebui sa recunoasca legislatiile nationale si legislatia comunitara in vigoare si nu ar trebui sa impuna tarilor UE, autoritatilor regionale si locale, precum si proprietarilor de terenuri poveri administrative noi si inutile. Parlamentul subliniaza ca trebuie sa fie luate in considerare gradul inalt de diversitate a solurilor, existenta unor probleme diferite in functie de regiuni si proiectele de protectie a solurilor existente la nivel national, garantand ca statele membre beneficiaza de un grad semnificativ de flexibilitate in elaborarea cadrului legislativ. Conform deputatilor, solul reprezinta un domeniu politic care, prin diversitatea sa semnificativa, necesita solutii specifice ce trebuie dezvoltate la nivel local si regional.

    Deputatii cer Comisiei sa urmareasca punerea in aplicare in statele membre a dispozitiilor corespunzatoare din alte acte legislative comunitare in domeniul aerului, apei, deseurilor, schimbarilor climatice, biodiversitatii, desertificarii, agriculturii, energiei, produselor, industriei, transporturilor si dezvoltarii regionale si sa informeze Parlamentul European, pana la sfarsitul anului 2008, cu privire la posibilitatile de a utiliza mai bine astfel de reglementari, pentru a spori protectia solului.

    Sursa: Amos News

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *