Studiu. Delfinii isi „prepara” hrana inainte sa o manance

0
314

Delfinii pot fi denumiti „bucatarii marilor”, dupa ce s-a constatat ca folosesc metode precise si elaborate pentru a curata cerneala sepiilor si a fragezi carnea calamarilor.
delfini
O femela din specia delfinilor cu botul gros a fost observata in timp ce „curata” o sepie, prinsa in apele golfului Spencer din sudul Australiei. „Acesta este un indiciu care confirma nivelul de dezvoltare a creierului delfinilor”, a declarat Mark Norman, membru al unei echipe de cercetatori a muzeului Victoria din Melbourne, Australia.

Tom Tregenza, de la Universitatea din Exeter, co-autor al studiului, sustine ca acest tip de comportament a fost deseori intalnit in timpul cercetarilor, efectuate in perioada 2003 – 2007. In plus, afirmatiile cercetatorilor sunt confirmate si de observatii facute de scufundatorii din zona. „Acest tip de comportament alimentar este specific animalelor adaptate la un singur tip de prada si dovedeste o flexibilitate comportamentala impresionanta pentru un animal ce nu face parte din categoria primatelor”, este de parere Tregenza.

In urma observatiilor efectuate, s-a constatat ca femela goneste mai intai sepia catre fundul oceanului, unde este mai usor vizibila. Sepia este apoi lovita printr-o lovitura foarte rapida. care provoaca un zgomot puternic. Dupa aceea, delfinul ridica sepia si o loveste usor cu varful botului, scotand astfel din corp cerneala toxica, folosita de sepie in scop de autoaparare. Sepia este apoi frecata de pietrisul de pe fundul oceanului, pentru fragezirea carnii.

Un alt studiu, efectuat in 2005, a demonstrat faptul ca delfinii sunt capabili sa invete in grup sa foloseasca unelte. O femela-delfin, a fost observata de cercetatori in timp ce isi invata fiicele cum sa desfaca niste bureti de mare si sa ii foloseasca pentru a se proteja in timp ce cerceteaza fundul oceanului. Delfinii folosesc buretii ca pe „un fel de manusi”, atunci cand cauta hrana, a explicat cercetatorul Michael Krutzen.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.