Din ce in ce mai multi fotografi sunt atrasi de decorul pe care-l ofera stufarisul de la Sic.
Stufarisurile de la Sic, judetul Cluj, au devenit de anul acesta o destinatie rustica tot mai cautata, in special pentru fotografia de nunta, anunta Asociatia Eco Transilvania. Zonele de stuf din Bazinul Fizesului starnesc, pe de-o parte interes in randul ornitologilor, din pricina celor aproape 100 de specii de pasari migratoare de balta si, mai nou, ofera fotografilor profesionisti un cadru neobisnuit pentru sedinta foto de dupa nunta.
„Stufarisul de la Sic are ceva aparte. E un fundal care apare ireal in fotografii, mai ales in combinatie cu soarele care apune. Culorile pastelate, natura neimblanzita a intinderii de stuf, creaza un decor deosebit, o adevarata mare care se intinde intre sat si dealurile din jur. Ca fotograf, gasesc acest loc un cadru inedit pentru o sedinta foto. E o combinatie care surprinde, un contrast intre elementul uman si linistea naturii, o senzatie de infinit”, afirma fotograful Narcis Tarcea.
Obiceiul a fost treptat adoptat din vest si se numeste „trash the dress”, „fearless bridal” sau „rock the frock”. Ideea in sine de a „distruge rochia de mireasa” este aceea de a permite miresei sa se relaxeze, dupa o zi in care a avut grija sa nu isi murdareasca, sifoneze sau rupa rochia. Ca un joc de rol, sesiunea foto ii da ocazia sa faca toate acestea intentionat, timp in care fotograful captureaza cele mai socante ipostaze.
Anul trecut, Asociatia EcoTransilvania a semnat un proiect de 500.000 de euro, in scopul elaborarii unui program de management pe termen lung pentru conservarea a 10 teritorii protejate cu stufaris din Cluj. Printre ele se afla si stufarisurile de la Sic, Fizesul Gherlii, Bontida, Taga sau Geaca, intinse pe o arie de aproximativ 4.600 de hectare.