SUA: Eforturi mari pentru salvarea cocorului alb, cea mai mare pasare din America de Nord

SUA: Eforturi mari pentru salvarea cocorului alb, cea mai mare pasare din America de Nord
SUA: Eforturi mari pentru salvarea cocorului alb, cea mai mare pasare din America de Nord

Cocorii albi (Grus americana), cele mai mari pasari de pe continentul nord-american, au disparut aproape in intregime din Statele Unite acum peste un secol, fiind vanati pana la limita disparitiei si pierzindu-si habitatul cand oamenii au asanat mlastinile ca sa le transforme in teren arabil, relateaza mierrcuri AFP.

In anii ’40 mai traiau in libertate circa 20 de astfel de pasari. In prezent, dupa 50 de ani de eforturi si milioane de dolari cheltuiti anual pentru refacerea populatiei de cocori albi, numarul lor a ajuns la aproape 600, dintre care jumatate traiesc in libertate si jumatate in captivitate. Expertii apreciaza ca in libertate ar trebui sa fie cel putin o mie de pasari, impartite in doua grupuri separate, pentru ca specia sa poata supravietui.

Doua din cele patru principale programe realizate din anii ’60 pentru reintroducerea cocorilor albi in natura au esuat, iar al treilea intampina asemenea greutati incat ornitologii se intreaba daca pasarile pot fi readaptate in habitatele din care au disparut. Astfel, aproape toate tentativele de repopulare in natura din Wisconsin (nord) au esuat. Din cele 132 de cuiburi cu oua gasite intre 2005 si 2013, in 22 a eclozat cel putin un ou si numai cinci pui au supravietuit un an, arata Sarah Converse, ecologist la Institutul american de geofizica. Pasarile isi parasesc adesea cuibul chiar inainte de eclozare, mister pe care oamenii de stiinta cred ca l-au dezlegat. ‘Cocorii isi parasesc cuibul fiindca sunt mereu piscati de muste negre, foarte agresive’, spune Sarah Converse. Din acest motiv, cercetatorii elibereaza pasarile din 2011 in zone in care exista mai putine muste de acest tip.

O alta metoda de refacere si reintroducere a cocorilor albi in habitatele initiale consta in cresterea lor in captivitate de catre cocorii salbatici: puii raman cu parintii un an, pana pot zbura singuri.

Jane Chandler creste cei mai rari cocori din lume si, pentru ca programul de salvare a speciei sa aiba succes, trebuie ca animalele sa nu ii vada niciodata fata si nici sa nu ii auda vocea. In caz contrar, puii s-ar confunda cu oamenii si nu s-ar putea adapta la viata in natura, nu si-ar dezvolta instinctul de a se feri de oameni si animale de prada, arata experta de la Centrul de cercetari al faunei salbatice din Patuxent (Maryland, est). Ea se imbraca astfel incat sa semene cu un cocor cand se ocupa de pui. Cei 11 pui pe care ii are in grija acum vor fi dusi intr-o zona mlastinoasa din statul Lousiana (sud), unde se vor alatura unui grup de 23 de cocori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *