Banca Mondiala si ONU exclud orice investitie in energia nuceara

 

Francois Hollande anunta inchiderea centralei nucleare din Fessenheim la sfarsitul anului 2016
Francois Hollande anunta inchiderea centralei nucleare din Fessenheim la sfarsitul anului 2016

Banca Mondiala si Organizatia Natiunilor Unite a solicitat miercuri miliarde dolari pentru a furniza energie electrica tarilor sarace si, in acelasi timp, au exclus orice investitie in energia nucleara, transmite AFP.

‘Nu ne ocupam de energia nucleara’, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, in cursul unei conferinte de presa organizate in comun cu secretarul general al ONU, Ban Ki-mon.

Jim Yong Kim a estimat ca anual sunt necesare fonduri intre 600 si 800 de miliarde de dolari pentru a atinge obiectivele fixate de ONU si BM in perspectiva anului 2030, si anume accesul universal la energie electrica si dublarea cotei reprezentate de energiile regenerabile.

Pana in prezent, aceasta campanie a primit aproape doua miliarde de dolari, promise de OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), Bank of America si Norvegia. ‘Vom arata investitorilor ca energia durabila este o ocazie ce nu poate fi pierduta’, a mentionat Jim Yong Kim.

Banca Mondiala pregateste planuri energetice pentru 42 de tari, care vor fi definitivate in iunie, insa se vor referi numai la noile surse de energie. Potrivit presedintelui institutiei financiare, ‘energia nucleara este o chestiune foarte politica’ de care Banca Mondiala ‘nu se ocupa’, preferand sa favorizeze energiile hidraulica, geotermala, solara si eoliana.

El a atras atentia asupra proiectelor energetice din Nigeria, Cote d’Ivoire si Birmania finantate cu fonduri private . ‘Depunem eforturi pentru a permite Birmaniei sa primeasca rapid dividendele democratiei’, a explicat Jim Yong Kim.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente