Subventiile pentru bunastarea pasarilor si porcilor vor depasi 350 milioane lei

Subventiile pentru bunastarea pasarilor si porcilor vor depasi 350 milioane lei

Crescatorii de pasari si porci vor beneficia din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anul 2012 de o sustinere financiara de 350 de milioane de lei pentru bunastarea pasarilor si animalelor, aferenta activitatilor din perioada 15 octombrie 2011 – 31 martie 2012.

Astfel, in bugetul MADR pe 2012 circa 195 de milioane de milioane de lei vor fi alocate producatorilor din sectorul avicol, sprijinul financiar fiind asigurat prin sase masuri care pot fi accesate separat sau in combinatii.

Pentru puii de carne se vor acorda 722 lei/Unitate Vita Mare (UVM) pe an (n.r.- UVM reprezinta incarcatura sau numarul de animale ce revin la un hectar de pasune si se stabileste in functie de productia de nutret verde la hectar si de necesarul de nutret verde al unui animal, pe zi sau pe o anumita perioada), iar pentru puii de carne 1.063 lei /UVM, pentru gaini ouatoare, 1.362 lei/UVM pentru gaini de reproductie rase grele, 2.062/UVM pentru puii de curca, 1.030 lei/UVM, pentru bobocii de gasca, 866 de lei/UVM pentru bobocii de rata.

De asemenea, pentru crescatorii de porcine se acorda 155 de milioane de lei pe sapte masuri accesate separat sau in combinatii, respectiv 535 lei /UMV pentru porcii grasi, 1.376 lei /UMV pentru scrofite si 415 lei/UMV pentru scroafe.

Formele de ajutor vizeaza asigurarea unor standarde ridicate de bunastare a acestor doua specii de animale.

Printre conditiile care trebuie oferite animalelor crescute in sistem intensiv se numara asigurarea unui spatiu mai mare si a unui microclimat, asigurarea unui iluminat natural mai mare de 9 ore pe zi sau 11 ore pe zi iluminat artificial, asigurarea de hrana mai bune din punct de vedere nutritiv sau, spre exemplu, la pasari, neutilizarea fainuri proteice, inclusiv a fainuri de peste, in hrana.

Beneficiarii acestor ajutoare de stat sunt producatorii agricoli, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale sau familiale care se angajeaza sa aplice una sau mai multe masuri de bunastare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *