Japonia: S-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima

Japonia: S-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima

Premierul Japoniei a declarat vineri ca s-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, ceea ce inseamna ca s-a reusit ca reactoarele afectate de cutremur sa fie stabilizate si mentinute la o temperatura scazuta sub 100 de grade Celsius pentru o perioada mai lunga de timp, scrie CNN.

Desi anuntul este considerat important de autoritatile japoneze, specialistii sunt de parere ca trebuie sa treaca inca zeci de ani pentru ca urmele dezastrului nuclear sa dispara in totalitate. Surse din guvern au lansat chiar o estimare de 40 de ani pentru dezafectarea completa a centralei.

Exista si opinii care sustin ca pericolul este in fapt la fel de mare chiar si dupa oprirea la rece a centralei. Jack DeVine, expert care a luat parte la dezafectarea centralei nucleare Three Mile Island al carei nucleu s-a topit in 1979, sustine ca oprirea la rece a centralei inseamna doar o grija mai putin pe umerii autoritatilor. Acestea nu vor fi nevoite sa foloseasca atat de multa apa pentru racirea reactoarelor, deci vor avea mai putina apa contaminta de care trebuie sa se debaraseze. In rest situatia ramane la fel de periculoasa ca si pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *