Sufocati de praf

0
260

Aerul din jurul Craiovei a fost imbacsit saptamana trecuta cu cenusa din haldele Complexului Energetic, dupa cum reiese din buletinele de analize comandate de Garda de Mediu Dolj.

Pulberile toxice din aerul inca respirabil au depasit limitele admise in zona localitatilor Simnic si Isalnita, unde au fost prelevate probe saptamana trecuta, insa vantul din ultimele zile a spulberat noxele si deasupra Craiovei. Comisarii Garzii de Mediu Dolj au constatat ca la cele doua centrale ale Complexului Energetic Craiova, Isalnita si CET II, nu au fost respectati termenii din autorizatia de mediu si au sanctionat unitatile cu cate 100.000 de lei amenda. „Au fost inregistrate depasiri ale concentratiei de pulberi care trebuia respectata conform autorizatiei, atat la halda Termocentrale Isalnita, cat si la CET II”, a spus comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Marin Costache. El a mai aratat ca la una dintre centrale instalatia de aspersare nu functiona la intreaga capacitate, iar la cealalta era defecta o componenta electrica. Directorul Complexului Energetic, Ion Dinulescu, nu ne-a explicat exact ce s-a intamplat la masinile care ar trebui sa stabilizeze cenusa in halde, motivand ca nici nu stie ce a constatat Garda de Mediu. „Stiu ca au fost niste verificari ale Garzii de Mediu si am inteles ca, din punctul lor de vedere, ar fi existat niste probleme. Si eu am mers in control, insa dupa Garda de Mediu. Cand am fost eu, lucrurile erau in regula. Nici nu stiu ce anume au constatat comisarii fiindca nu am primit un raport”, a declarat Ion Dinulescu. El a mai aratat ca oricum astfel de evenimente regretabile nu vor mai aparea dupa 31 decembrie 2009, cand ar trebui finalizata viitoarea instalatie de depozitare a reziduurilor.

Cate una pe an

Complexul Energetic Craiova plateste periodic pentru nerespectarea normelor de mediu, ceea ce nu-i face insa mai sanatosi pe doljenii din vecinatate, obligati sa-si acopere fantanile atunci cand bate vantul si sa-si tina copiii inchisi in casa. Anul trecut, centralele au fost amendate cu cate 80.000 de lei, sanctiunile fiind insa contestate de complex. Instanta a decis in acest an ca amenzile au fost corect aplicate si a gasit Complexul Energetic Craiova bun de plata.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.