Din 8 octombrie, toti padurarii din Neamt, precum si toti operatorii economici care intra in contact cu lemnul de la taiere pana la prelucrare, trebuie sa utilizeze un smartphone sau o tableta, pentru a folosi o aplicatie care permite urmarirea la secunda a modului de exploatare a materialului lemnos.
Incepand cu data de 8 octombrie a intrat in functiune Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnose (SUMAL), creat cu scopul de a combatere furtului de lemne din paduri.
Softul SUMAL este pus la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit, acesta fiind un sistem de urmarire la secunda a modului de exploatare a materialului lemnos. Softul trebuie instalat pe telefoanele mobile sau pe tablete si trebuie introduse datele cu privire la transportul lemnului, ele putand fi verificate online in orice moment de catre politisti, padurari sau vamesi.
Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii economici, denumiti profesionisti care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu materiale lemnoase. Incepand din data de 8 octombrie, toti profesionistii ar trebui sa fie echipati cu dispozitive de tipul telefoanelor mobile sau tabletelor care sa le permita o conexiune mobila permanenta cu SUMAL, aparatul trebuie sa aiba receptor GPS integrat, iar abonamentul de date sa permita cel putin 100 megabiti trafic lunar. Profesionistii vor avea nevoie de aplicatia „Wood Tracking”, care se descarca gratuit pe telefonul mobil sau pe tableta. Aceasta aplicatie va emite un cod unic care trebuie consemnat si in avizele de insotire a lemnului, impreuna cu data, ora, minutul si secunda la care codul a fost emis. In cazul in care in zona nu este semnal de internet, va fi emis un semnal off-line care va fi activat in momentul in care se va ajunge intr-o zona cu semnal, dar nu mai tarziu de sapte ore de la momentul solicitarii codului.
“Se spera ca dupa implementarea noului sistem se va reduce furtul de material lemnos din padurile Romaniei. In judetul Neamt nu am avut, in ultima perioada, furturi semnificative de lemne, dar este bine sa prevenim acest lucru. Padurarii din Neamt nu au tablete, ci folosesc telefoanele proprii. Cei care nu au un telefon inteligent, au primit aparate din partea Regiei Nationale a Padurilor, care au fost impartite. Ca de fiecare data cand se introduce o noutate, au existat probleme de functionare, dar, in timp, padurarii si agentii economici se vor invata cu noul sistem si nu vor mai exista probleme”, a declarat Lucian Cozma, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt.
Amenzile pentru nerespectarea noii legislatii sunt cuprinse intre 1.000 si 20.000 de lei.