In aceste zile, sute de lebede albe si cenusii pot fi vazute de-a lungul Dunarii, in dreptul localitatii mehedintene Hinova. De cativa ani, pasarile ocrotite de lege au ales sa traiasca in aceasta zona. Numai ca acum numarul lor este extrem de mare: sunt sute de lebede, ce dau fluviului o culoare exotica.
Ocrotite de lege si declarate monumente ale naturii, lebedele de iarna, asa cum sunt numite in popor, au devenit tinta curiosilor si a trecatorilor, ce nu vor sa plece mai departe fara a face o fotografie. Potrivit directorului Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Mehedinti, Nicolae Popa, lebedele au poposit in aceasta zona in urma cu trei ani. Au venit tocmai din Siberia, din cauza frigului de acolo. „Sutele de lebede de iarna cred ca au ajuns la noi din statele fostei URSS, mai precis din zona Siberiei. Aici au gasit conditii prielnice, cum ar fi temperatura, hrana si apa. Interesant este ca ele nu se mai intorc in alte regiuni, ci raman aici, la noi, si pe timpul verii”, a declarat directorul Popa.
Gratioasele fapturi atrag zilnic privirile trecatorilor, care se opresc sa le admire si sa imortalizeze peisajul. Din declaratiile directorului Popa reiese ca oricine va incerca sa vaneze o astfel de pasare risca sa fie pedepsit cu inchisoarea. Acesta a lasat sa se inteleaga faptul ca este posibil ca frumoasele exemplare sa fie vanate mai mult pentru impaiere. Cei mai buni paznici ai elegantelor fapturi sunt satenii, ce par destul de mandri de oaspetii lor. Sunt mereu cu ochii pe cei care trec cu autoturismele pe soseaua de pe malul Dunarii si se opresc pentru a admira lebedele, care, fiind foarte blande, se apropie deseori de mal, in cautarea hranei.
Sursa: Editie Speciala