Tariceanu sustine ca banii din taxa auto ar putea fi folositi pentru autobuze noi

0
410

Sumele colectate din taxa de poluare auto, care va alimenta Fondul de Mediu, ar putea fi folosite si pentru casarea autobuzelor poluante si innoirea parcului auto al transportului public, declaratia ii apartine premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful Executivului spune ca o decizie in privinta in acest sens ar urma sa fie luata in sedinta de luni a Guvernului.

„Avem o propunere pe care o analizam si luni va trebui sa transam asupra ei, si anume ca din Fondul de Mediu sa dam bani sub forma unei prime de casare pentru reinnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public. Aceasta propunere mi se pare rezonabila pentru ca, intr-adevar, si autobuzele care functioneaza in orase sunt foarte poluante si trebuie schimbate”, a spus Tariceanu, in cadrul unei emisiuni, la Realitatea TV..

Tariceanu a comentat si acuzatiile formulate de presedintele Traian Basescu, potrivit caruia taxa auto ar favoriza compania Citroen, aratand ca astfel de acuzatii sunt penibile si ridicole.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut un schimb de replici, la finele lunii martie, la Automobile Craiova, cu prilejul ceremoniei prin care Ford a preluat pachetul majoritar de actiuni, primul-ministru apreciind ca prezenta sefului statului demonstreaza ca acesta a inteles importanta taxei auto, iar Basescu replicand ca Citroen „este puternic protejata”.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a multumit presedintelui Traian Basescu pentru ca este prezent la ceremonia de preluare a Automobile Craiova de catre Ford, apreciind ca acesta a inteles astfel, in final, ca taxa auto este utila si nu reprezinta o ambitie personala.

In replica, seful statului i-a spus premierului ca nu stie cat de importanta este taxa auto si cat de mult a ajutat acest lucru Ford, dar cu siguranta Citroen a fost ajutata: „Nu stiu cum a ajutat pana acum taxa auto Ford, dar deocamdata Citroen este puternic protejata”.

Presedintele ii trimisese anterior premierului o scrisoare in care i-a cerut sa anuleze prin ordonanta de urgenta taxa auto, acuzandu-l pe seful Guvernului ca prin aplicarea unor astfel de masuri ii desconsidera pe romani.

Guvernul a discutat, la sfarsitul lunii martie, proiectul ordonantei de urgenta prin care este propusa introducerea taxei de poluare auto, care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. Taxa de poluare auto este calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe.

Dupa noua grila, aplicabila de la 1 iulie, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Proiectul a fost supus unei audieri publice inainte de a fi aprobat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta, dezbatere in care fiecare cetatean interesat a avut posiblitatea sa isi exprime punctul de vedere.

Participantii la audierea publica pe tema taxei de poluare auto au recomandat Executivului, printre altele, esalonarea platii taxei, corelarea cuantumului acesteia cu cel platit de alti poluatori si extinderea bazei de impozitare si pentru masinile deja inmatriculate.

Guvernul nu este obligat sa tina cont de recomandarile facute de comisia de experti a audierii publice pe tema taxei.

Premierul Tariceanu a afirmat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca Executivul va sustine necesitatea aplicarii taxei pe poluarea provenita de la autoturisme chiar daca este o decizie nepopulara sau daca va determina costuri electorale pentru Executiv ori PNL.

El a aratat ca prefera sa aiba o atitudine responsabila, in loc sa adopte o atitudine populista in privinta acestui subiect.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.