Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a declarat, miercuri, „ingrijorat de apetitul unor companii straine pentru terenul ecologic din Romania”, el spunand ca ar trebui mizat pe concesiune si nu pe instrainarea de terenuri, potrivit Mediafax: „”Este adevarat – simt eu din discutii cu multi omologi – ca este o sete de pamant fertil care se manifesta nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar si dinspre Golf spre Europa de Sud-Est”.
- Seful diplomatiei de la Bucuresti mai spune ca exista tari tehnologizate care au probleme de apa si hrana si care vor sa investeasca in productia agricola din Romania: „Interesul unor mari investitori din statele din zona Golfului pentru cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din Romania este foarte mare. Pe mine ma ingrijoreaza un pic acest apetit al unor companii neromanesti pentru pamantul romanesc. Nu dintr-un nationalism elementar ci pentru ca intr-adevar legislatia ar trebui sa puna niste bariere. Pamantul este inca ieftin, exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini. Trebuie sa fim foarte exigenti cu ce le cerem, sa mergem pe concesiuni mai mult decat pe instrainare de terenuri si sa nu permitem interventia capitalului strain astfel incat el sa opreasca o asociere profesionala, regionala a fermierilor autohtoni”.
- „Avem nevoie de o reforma a agriculturii romanesti. Ea este in curs. Cunoastem problemele structurale care submineaza dezvoltarea acestui sector. E vorba de fragmentarea proprietatii funciare, despre subfinantare, dar si de pana la urma problema socio-economica a absentei unei clase de fermieri. Daca perioada comunismului ne-ar fi prins cu o clasa de fermieri deja constituita, asa cum s-a intamplat in Europa centrala, cu siguranta ca si relansarea agriculturii dupa 1989 ar fi fost mai usoara. De aceea, e un obiectiv politic pentru Guvern sa intareasca dezvoltarea rurala, IMM-urile, inclusiv prin politici de stimulare a revenirii unor tineri specialisti in mediul rural”, a incheiat ministrul de Externe.