Terenul de la groapa ecologica din Tarpiu o ia la vale

Terenul de la groapa ecologica din Tarpiu o ia la vale

Cu toate ca, teoretic, groapa de gunoi ecologica din Tarpiu este functionala inca de anul trecut, in momentul de fata nu a fost depus nici un gram de deseuri in acest depozit, date fiind neintelegerile dintre presedintele Consiliului Judetean si primari. Mai mult, terenul pe care a fost amenajata groapa o ia la vale, intarziind si mai mult utilizarea gropii.

In cursul anului trecut, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu, anunta cu mare tam-tam ca in maxim doua saptamani groapa ecologica de la Tarpiu, construita pe bani europeni, va deveni functionala.

La mai bine de cinci luni de la acea promisiune, lucrurile stau mai rau decat se astepta presedintele CJ, asta in conditiile in care, din cauza precipitatiilor insemnate cantitativ din iarna, s-a produs o alunecare de teren pe o suprafata de aproximativ 50 de metri. Managerul proiectului, Vasile Moldovan, spune ca astfel de alunecari de teren au fost prevazute in proiectul tehnic si reparatiile se vor face pe banii constructorului, dat fiind faptul ca lucrarea este in termenul de garantie.

„E un teren pacatos in acea zona si alunecarea de teren s-a produs si ca urmare a precipitatiilor insemnate din aceasta iarna”, spune Vasile Moldovan.

Pe de alta parte, primarii din USL se arata nemultumiti de modul in care se va face colectarea gunoaielor. Edilii cer ca acestea sa fie colectate in mediul rural din poarta in poarta, in timp seful CJ ar vrea sa existe spatii special amenajate pentru depunerea deseurilor, de unde operatorul de salubritate sa le preia si sa le transporte la groapa de gunoi.

De altfel, modul in care se taraganeaza problema gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu s-a aflat si in atentia ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care intr-o intalnire pe care a avut-o joi la Bistrita cu primarii din judet le-a atras acestora atentia sa nu se joace cu soarta proiectului.

„Sa nu se joace nimeni cu voturi in Consilii cand e vorba de astfel de proiecte. Va felicit ca ati semnat inca din 2009 acest proiect. Aici nu e vorba ca eu sunt mai tare in parcare si vreau sa demonstrez ceva. Nu, aici pui umarul si rezolvi ceea ce e de rezolvat. Sa nu ne inecam la mal, nu accept sa fie un grafic si sa ne trezim in noiembrie si sa nu avem finalizat acest proiect. Pai nu e o mandrie pentru toti sa avem acest proiect finalizat? Sunt unele probleme, unele subiective, unele de birocratie, dar trebuie finalizat. Va rog foarte mult, puneti umarul, bistritenii. Eu stiu ca e o perioada dificila, avem un an electoral, dar aceste proiecte trebuie sa mearga mai departe”, a spus Borbely.
Conform documentatiei tehnice, capacitatea de stocare a depozitului ecologic este de 1,2 milioane metri cubi, perioada de folosinta a acestuia fiind estimat la circa 20 de ani.

Depozitul ecologic este prevazut cu o statie de compostare, cu o capacitate de 13 milioane de tone pe an, zona de receptie, zona de stocare si o statie de sortare cu o capacitate de 12 tone pe an. In acelasi permiteru se mai gaseste o cladire administrativa, un atelier auto, o hala de depozitare si o statie de alimentare cu carburanti, precum si locuri de parcare.

Valoarea totala a proictului este de 155 milioane de lei si prevede, pe langa groapa de gunoi ecologica, realizarea a patru puncte de transfer in localitatile Beclean, Nasaud, Singeorz-Bai si Galatii Bistritei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *