Terra va ramane fara broaste

Oamenii de stiinta spun ca mortile alarmante ale amfibienilor ar putea insemna startul primei extinctii in masa a unei specii dupa disparitia dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani.
Tratamentele medicale incearca in van sa-i salveze pe amfibieni de la pieire
extinctia broastelor
Declinul speciilor de amfibieni pe intregul glob traduce semnele unui dezastru ecologic ce afecteaza nu numai broastele, salamandrele si neamurile lor, ci si alte categorii de plante si animale reunite in cadrul unei noi extinctii in masa, informeaza publicatia „Science Daily”, citand un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Berkeley din California.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri cand a inceput aceasta criza, debutul ei putand fi fixat ori acum 10.000 de ani, ori in timpul revolutiei industriale, ori in secolul nostru, potrivit publicatiei „Popular Science”. Noua extinctie prefigurata este complet aparte de cea anterioara, a dinozaurilor, pentru ca nu are nimic de-a face cu impactul unui asteroid sau al unei eruptii vulcanice.
Publicitate

Ea poate fi pusa, in schimb, pe seama oamenilor. Amfibienii au rezistat data trecuta, cand confratii lor, dinozaurii, au pierit, dar, odata cu presiunea umana asupra biodiversitatii, acesti supravietuitori de apa si de uscat au devenit printre cele mai vulnerabile specii de animale.

Aproape 200 de specii de amfibieni au disparut numai in ultimele decenii, iar cele ramase se lovesc de noi obstacole ecologice. Unul dintre ele este o boala a pielii cauzata de ciuperca chytrid si implicata in moartea pe banda rulanta a broas-telor din America Centrala si de Sud si din aproape toate celelalte colturi ale lumii. Cercetatorii cred ca boala cu pricina se imprastie printre amfibienii introdusi de oameni in noi habitate. Pe de alta parte, schimbarile de climat isi au si ele partea lor de vina, fiind considerate declansatorul infectiilor cu ciuperca chytrid, dar si un factor independent. Numeroase specii de amfibieni sunt adaptate doar la traiul in regiuni cu temperaturi scazute, iar cele de munte sunt cele mai vulnerabile la modificarile de temperatura, ceea ce le micsoreaza constant bucatica de pamant montan pe care o locuiesc.

Pierderile de habitat sunt un alt jucator important, afectand 90% dintre speciile de amfibieni trecute pe lista extinctiei de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii. Incalzirea globala decimeaza habitatele, alaturi de expansiunea continua a oamenilor, ce acapareaza tot mai mult pamant, facand aproape inutile tratamentele pentru boala de piele cauzata de ciuperca chytrid.

Pe langa dinozauri, disparuti acum 65 de milioane de ani, extinctia in masa a atins, de-a lungul istoriei, 20% din toate familiile marine de acum 200 de milioane de ani, 96% din toate speciile marine si 70% din cele de uscat din urma cu 251 de milioane de ani sau 70% din toate speciile de acum 444 de milioane de ani.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *