Timisoara zgomotoasa

Aproape 40.000 de timisoreni risca sa surzeasca, conform unui studiu asupra zgomotului din oras.
0733a8cd1c20497c8ee09232bec19938.jpg
Municipalitatea de pe Bega a comandat firmei Vibrocomp Kft din Ungaria o harta a zgomotului din oras, iar aceasta a relevat faptul ca numarul mult prea mare de masini (300 la mia de locuitori) provoaca cel mai mult zgomot. Practic, pe toate arterele mari ale orasului se depaseste cu peste 30 de decibeli limita maxima a zgomotului admisa, care este de 50 de decibeli.

Un nivel de zgomot cuprins intre 30 si 45 de decibeli perturbeaza somnul, o galagie de 45-55 de decibeli perturba comunicarea, iar un zgomot de peste 56 de decibeli inseamna risc asupra sanatatii. „Nivelul de zgomot este o problema personala a fiecarui cetatean. Sanatatea ne poate fi afectata de zgomotul care exista”, sustine si Vasile Ciupa, seful Serviciului Mediu Urban din Primaria Timisoara. La randul lui, arhitectul-sef al Timisoarei, Sorin Ciurariu, sustine ca cel putin 37.000 de timisoreni sunt afectati direct de galagia produsa de trafic. „Incepem sa nu ne mai auzim intre noi in acest oras”, a concluzionat Ciurariu.

Nunti fara claxoane

Pentru a aduce cat de cat liniste pe strazi, primaria va interzice, cel mai tarziu din aceasta toamna, alaiurilor de nunta sa mai claxoneze prin oras. Mai mult, fortele de ordine vor trebui sa-i amendeze pe toti cei care tulbura linistea publica, de la nuntasi pana la cei care isi tureaza prea tare motoarele, in toiul noptii, declansand alarmele masinilor din jur.

Primele masuri, sustine Calin Fiat, seful Serviciului Administrare Mediu Urban, vor consta in montarea de panouri fonoabsorbante pe principalele artere de penetratie in oras, respectiv de-o parte si de alta a cailor Lipovei, Aradului, Lugojului, Sagului si Torontalului. Panourile vor fi amplasate dupa finalizarea planurilor de actiune ale primariei, dar si in functie de ceea ce se va discuta la dezbaterea publica ce va avea loc la inceputul lunii iulie, a mai precizat Fiat.

Pentru a reduce nivelul zgomotului din Timisoara, specialistii spun insa ca este nevoie de mult mai mult. Printre masurile propuse se numara imbunatatirea tramei stradale, schimbarea suprafetei soselelor din oras si inmultirea spatiilor verzi.

Specialistii maghiari mai spun ca sunt necesare finalizarea centurii ocolitoare a Timisoarei si eliminarea traficului greu din oras. Administratia orasului stie ca un inel de ocolire ar degreva Timisoara de zgomot si nu numai, dar spun ca nu au cum sa grabeasca lucrarile. Momentan, abia a inceput santierul la tronsonul din nordul Timisoarei al centurii, lung de 14 kilometri. Celelalte doua tronsoane ale viitoarei centuri ocolitoare a orasului sunt abia in stadiul de proiect.

CE SPUN MEDICII

Stres permanent

Medicii din Timisoara cer masuri urgente pentru a nu ne trezi, peste cativa ani, ca avem o generatie de copii surzi sau suferind de depresii. „Zgomotul este virusul civilizatiei moderne. Nu imbolnaveste brusc, dar cauzeaza un stres permanent, ceea ce duce la accentuarea starii de oboseala si la diminuarea calitatii somnului, determina aparitia asteniilor si chiar a bolilor nervoase, iar in cele din urma declanseaza modificari la nivel cardiorespirator. In plus exista impactul negativ asupra sistemului auditiv, care poate duce pana la pierderea auzului”, explica medicul Ioana Vartosu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *