Tot mai multi maramureseni se imbolnavesc de cancer

Peste 1.500 de cazuri in 2011, un nou record pentru ultimii sapte ani

Tot mai multi maramureseni se imbolnavesc de cancer, in anul 2011 inregistrandu-se cel mai mare numar de noi imbolnaviri, raportat la situatia din ultimii sapte ani. Astfel, conform datelor Directiei de Sanatate Publica Maramures, 1.541 de persoane au fost descoperite cu diverse forme de cancer, fata de 1.437 cazuri noi cate s-au inregistrat in 2010.

Din cele peste 1.500, domina cancerul pulmonar, cel de piele, dar si cel de san la femei. Cu toate acestea, specialistii spun ca numarul cazurilor noi nu este extrem de ridicat si ca, in privinta cancerului de piele, cifra mare se datoreaza faptului ca tot mai multi oameni apeleaza la medici odata cu aparitia celui mai mic semn.

“Eu consider ca nu e o crestere prea mare, cel putin din datele pe care le-am vazut. In fiecare an exista o crestere lenta si progresiva, nu este asa o crestere mare. Intotdeauna cel pulmonar a fost si este pe primul loc, si se datoreaza in special fumatului.

Cred ca populatia este mai informata si vine din timp cu orice leziune pe care o constata pe piele. Uneori, pacientii stau cu leziuni pe piele ani de zile, fara sa vina la noi. Acuma, auzind si la televizor despre radiatiile solare, care au influente, vin mai des. In cazul cancerelor de piele, 90% se vindeca, insa cele pulmonare se descopera in stadii avansate si doar li se prelungeste viata. De vindecare nu prea mai poate fi vorba”, a spus Eva Pusca, seful Sectiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judetean Baia Mare.

Medicul mai spune ca depinde de faza in care boala este descoperita si ca, sansele de vindecare sunt foarte mari daca pacientul ajunge la momentul potrivit. Ea le recomanda celor care acuza semne de boala sa apeleze de indata la doctor.

“La fiecare localizare, depinde de stadiul bolii. Daca se descopera in stadiu incipient, se vindeca 100%, daca se descopera in stadiile avansate, atunci nu mai poate fi vorba despre vindecare, ci doar de prelungirea vietii. Aici ne-ar ajuta mass-media daca ar atrage atentia populatiei ca la primele semne de boala sa se prezinte la medic, pentru ca de obicei, pacientul sta si scuipa sange sase luni, pana se hotaraste sa mearga la TBC, dar el, de fapt, de sase luni isi poarta cancerul de plaman. Sau sta si tuseste mult mai tare decat inainte si tot nu merge.

Sunt si alte situatii, de exemplu, femeile cu tumori in san, care nu dor, si atunci ele nu vin la medic. Daca populatia ar fi mai luminata si si-ar da seama ca trebuie sa vina la medic la orice semn de boala, am putea descoperi in stadii incipiente si chiar am putea vindeca”, a conchis Eva Pusca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *