Turbinele eoliene, tinute la sol de hatisul legislativ

Legislatia si energia eoliana

Legea care promoveaza productia de energie verde nu poate fi aplicata fara avizul Comisiei Europene. Executivul de la Bruxelles nu a primit nici pana acum notificarea autoritatilor de la Bucuresti, pentru a aviza schema de sprijin pentru investitori.

Epopeea legislatiei care stimuleaza investitiile in energia regenerabila din Romania pare desprinsa din teatrul absurdului. Vestita Lege 220, votata de Parlament si intrata in vigoare in toamna lui 2008, nu poate fi nici acum aplicata.

Ea a fost modificata in aceasta vara, insa, din lipsa normelor de aplicare si a avizului Comisiei Europene, actul normativ nu produce niciun efect.

Mai mult, in scena a intrat o noua propunere de modificare din partea Ministerului Economiei, de data aceasta printr-o odonanta de urgenta, pentru preluarea unei directive europene uitate la elaborarea legii.

Intre timp, energia produsa de cele cateva turbine eoliene din tara este preluata in sistem in baza unei hotarari de guvern din 2004.Romania si-a asumat in fata Uniunii Europene atingerea pana in 2020 a unei ponderi de 24% din consum a energiei verzi, de la 17%, cat era in 2005. Legislatia secundara trebuie finalizata in maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi, adica pana in octombrie.

O scrisoare pierduta pe drumul Bruxelles-ului

Insa cea mai importanta problema este avizul Directiei de Concurenta din cadrul Executivului European, intrucat noua lege ofera o schema de sprijin investitorilor care poate fi considerata ajutor de stat.

Aici incepe o noua scena a absurdului. Atat reprezentantii Ministerului Economiei, cat si cei ai Consiliului Concurentei ne-au declarat ca notificarea schemei de sprijin din noua lege adoptata in aceasta vara a fost transmisa Comisiei, insa cei de la Bruxelles spun ca nu au primit un astfel de document.

„Pot sa confirm ca Romania a trimis o pre-notificare in 2009 a unei scheme concepute pentru a promova productia de electricitate din surse regenerabile printr-un sistem bazat pe certificate verzi si cote obligatorii. Comisia a cerut mai multe informatii in martie 2010, pe care inca le asteapta”, a declarat, pentru „Adevarul”, Amelia Torres, purtator de cuvant al comisarului european pentru Concurenta. Ea a adaugat ca, atunci cand Comisia va avea toate informatiile pe baza carora poate lua o decizie, fie avizeaza schema, cu sau fara modificari, fie incepe o investigatie formala, daca exista semne de incompatibilitate cu legislatia europeana, dand sanse tuturor partilor implicate sa isi spuna cuvantul.

Ce primesc investitorii

Potrivit legii regenerabilelor, producatorii de energie din astfel de surse primesc certificate verzi pe care le tranzactioneaza pe o piata specializata, independent de productia de energie, la un pret intre 27 si 55 de euro pe certificat. Spre exemplu, pentru livrarea in sistem a unui MWh de energie din surse eoliene, sector spre care se vor indrepta 80% din investitiile in regenerabile, producatorii vor primi doua certificate verzi, fata de unul, cat primesc in prezent in baza hotararii de guvern din 2004. Comisia Europeana trebuie sa stabileasca daca noua schema reprezinta o supracompensare a investitiilor in productia de energie.

Sase miliarde de euro, in stand-by

Proiecte eoliene in valoare de pana la sase miliarde de euro asteapta punerea in aplicare a noii legislatii din domeniu, potrivit Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana. Dobrogea este zona cu cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei, potrivit unei analize a Grupului Erste.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *