Ucraina opreste lucrarile la Canalul Bistroe

Membrii unei comisii internationale au declarat ilegala constructia de pe Dunare

Tara vecina a fost atentionata dur pentru ca nu a respectat acordurile internationale. Pentru refacerea legislatiei de mediu, Ucraina va primi sprijin european.

Ucraina a cerut, in deschiderea lucrarilor, o amanare a dezbaterilor invocand faptul ca unele amendamente nu au fost trimise Kievului cu doua luni inainte.

Membrii comisiei au respins propunerea, calificand-o drept „nejustificata”, precizand ca, potrivit Conventiei, pot fi aduse amendamente cu privire la incalcarea prevederilor documentului si cu 24 de ore inainte de discutii.

Amanarea discutiilor a fost respinsa

Apoi ucrainenii au obiectat, sustinand ca partea romana nu a raspuns actelor oficiale trimise de Kiev.
In replica, reprezentantii Ministerului Mediului din Romania au prezentat comisiei toate actele si raspunsurile trimise in tara vecina. Din nou, ucrainenii au incercat sa traga de timp si au propus o intalnire a partilor interesate in luna octombrie. Nici partea romana, nici reprezentantii conventiei nu au fost de acord.

Ucrainenii n-au fost la ultima zi a lucrarilor

Ieri-dimineata, ministrul ucrainean al mediului, Heorgiz Philipchuk, a parasit Bucurestiul, invocand probleme urgente aparute in agenda sa. El a lasat in loc o scrisoare semnata de vicepremierul ucrainean, Hryhoriy Nemyrya, care a anuntat ca Ucraina e gata sa implementeze dispozitiile comisiei, precizand ca el personal va conduce grupul insarcinat sa faca acest lucru.

In plus, vicepremierul a spus si ca partea ucraineana e gata sa se supuna conventiei si sa colaboreze cu partea romana, pe baza unor negocieri ulterioare.

Tara vecina lucreaza in spatele tacerii

Anul 2007 a reprezentat o premiera in relatiile romano-ucrainene in ceea ce priveste problema controversatului Canal Bistroe, intrucat Ucraina si-a aratat disponibilitatea pentru dialog prin participarea la o serie de dezbateri publice.

Anterior, timp de trei ani, Ucraina refuzase discutiile cu Romania pe aceasta tema. Deschiderea demon-strata anul trecut nu a reprezentat un progres semnificativ. Presedintele ucrainean Vik-tor Iuscenko a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Romania, in noiembrie 2007, ca Bistroe este „teritoriu suveran al Ucrainei, care isi rezerva dreptul de a desfasura aici orice activitate considerata necesara”.

Promisiuni

Singurele semnale pozitive au fost declaratiile publice ale presedintelui ucrainean si ale premierului Iulia Timosenko, potrivit carora „Ucraina isi va indeplini obligatiile ce deriva din acordurile internationale”.
Dar lucrarile de dragare au continuat si, mai mult decat atat, la inceputul acestui an, autoritatile de la Kiev si-au anuntat intentia de a da in folosinta canalul pana in 2009. (Cristina Bucureasa)

Curtea Internationala de Justitie, ultimul for de decizie

Demararea lucrarilor fara consultarea Romaniei a constituit prima incalcare a Conventiei Espoo. Conform acestui acord, ratificat deopotriva de Ucraina si Romania, partea ucraineana, in calitate de stat care propune un proiect cu potential impact transfrontalier, era obligata sa notifice statul roman in aceasta privinta.

Totodata, conventia impune un amplu schimb de informatii pe aceasta tema intre cele doua tari, care a fost refuzat, de asemenea, de statul vecin. In consecinta, Romania a cerut constituirea unei comisii de ancheta care sa confirme impactul negativ pe care canalul Bistroe il genereaza asupra Deltei Dunarii.

In paralel, autoritatile de la Bucuresti au solicitat Comitetului de Implementare a Conventiei sa verifice modul in care Ucraina si-a respectat angajamentele asumate.

In cazul in care cele doua state nu vor continua dialogul pana cand se va ajunge la o decizie finala de comun acceptata, conventia spune ca diferendul va fi solutionat de Curtea Internationala de Justitie.

Un alt demers al autoritatilor romane a fost solicitarea sprijinului european pentru solutionarea problemei. In urma acestui apel, Comisia Europeana a cerut Kievului, in martie 2008, sa revina asupra deciziei de a finaliza lucrarile canalului de mare adancime.

Organizatiile de mediu, nemultumite

Organizatiile de mediu, atat romane, cat si ucrainene si-au mentinut pozitia privind inchiderea definitiva a canalului Bistroe. Ele solicita o imbunatatire a participarii publicului la implementarea proiectelor cu impact de mediu transfrontalier.

Deschiderea Ucrainei catre negocieri a fost apreciata pozitiv si Comisia Conventiei Espoo a anuntat ca va sprijini Ucraina in demersurile sale privind implementarea unei noi legislatii de mediu in acord cu prevederile intelegerilor internationale. Partea ucraineana va primi fonduri si ajutorul unui consultant pe probleme de mediu.

Istoria canalului ucrainean

Mai 2004 – Ucraina incepe, fara consultarea partii romane, construirea unui canal de 5,8 metri adancime pe bratele Chilia si Bistroe, care sa ii faciliteze accesul la Marea Neagra

August 2004 – Romania solicita, in baza Conventiei Espoo, constituirea unei comisii internationale de ancheta pentru stabilirea impactului transfrontalier al canalului

2006 – Comisia de ancheta confirma impactul negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii

2007 – Romania sesizeaza Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo in legatura cu nerespectarea acordului

2007 – Ucraina accepta si participa la dezbateri publice comune, angajandu-se sa respecte recomandarile facute in 2006 de Comisia de ancheta

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *