Un desert a aparut intr-o tara din Europa

    Un de?ert a ap?rut într-o ?ar? din Europa. Pustiul se afl? foarte aproape de Republica Moldova
    Un desert a aparut intr-o tara din Europa. Pustiul se afla foarte aproape de Republica Moldova
    Un desert a aparut intr-o tara din Europa. Pustiul se afla foarte aproape de Republica Moldova

    Romania este una dintre putinele tari europene care detin aproape toate tipurile de ecosistem de pe continentul european. Si oricat de greu ar fi de crezut, vecinul din Vest al Republicii Moldova are si un desert, informeaza descopera.ro.

    Este vorba de dunele de nisip care inconjoara localitatea Dabuleni din sudul Judetului Dolj, dune care alcatuiesc o suprafata compacta totala de circa 80.000 de hectare, care-i confera astfel aparenta unui adevarat desert. Practic, se poate vorbi despre unicul desert din Romania, cu atat mai mult cu cat in localitatea Dabuleni se gaseste singurul Muzeu al Desertului din tara.

    De fapt, la ora actuala, in Romania exista aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, insa doar 80.000 de hectare sunt situate compact in jurul localitatii Dabuleni, sub forma unei intinderi continue de teren acoperite de nisip.

    Astfel, sudul Judetului Dolj este si cea mai arida zona din Romania. „Desertul oltenesc” este unul foarte nou intre peisajele tarii. In trecutul apropiat, zona era plina de dune peste care cresteau insa diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau inconjurate de paduri de salcami si vii, acestea din urma fiind plantate dupa o metoda unicat pe plan mondial.

    La inceputul anilor 1970, autoritatile de atunci au defrisat padurile si au irigat zona cu apa din Dunare pentru a alimenta un institut local de cercetari agricole experimentale.

    Insa dupa anul 1990, oamenii au realizat ca taierea completa a padurilor a dus la aridizarea accelerata a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care sa dea randament la Dabuleni, sunt cele de pepeni.

    Autoritatile locale au demarat recent un program de reimpadurire pentru a permite din nou cultivarea de piersici, vita de vie, lucerna si cartofi.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *