Un miliard de Euro din aer

Romania poate face anual rost de aproape un miliard de euro din vanzarea emisiilor de carbon, bani care pot fi investiti in modernizarea sectorului energetic, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale realizat in luna ianuarie pentru Guvernul Romaniei, potrivit unei surse din cadrul ministerului Economiei.
bani din vanzarea emisiilor
Miliardul de euro poate sosi anual in Romania din faptul ca tara noastra produce bioxid de carbon cu 40% sub cotele impuse de protocolul de la Kyoto, in care anul de referinta pentru tara noastra este 1989, cand in atmosfera se aruncau aproximativ 250 de milioane de tone de bioxid de carbon. Banii nu pot fi investiti decat in energie, inclusiv in reabilitarea termica a cladirilor, potrivit sursei citate. Cifra a fost confirmata de reprezentantii Bancii Mondiale de la Washington intr-o discutie cu Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Ca-mera Deputatilor. In luna decembrie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Uniunea Europeana (UE) va recunoaste Romaniei efortul facut intre 1990 si 2005 pentru reducerea emisiilor. UE vrea sa reduca emisiile de bioxid de carbon cu 20% pana in 2020, ceea ce inseamna ca tara noastra a obtinut un surplus.

FARA BANI DE LA BUGET
Banii sunt taman buni pentru investi-tii, mai ales in momentele actuale de cri-za si in contextul in care Guvernul anun-ta ca investitiile in infrastructura sunt principalul mijloc de a lupta anticriza al Romaniei. Pentru reabilitarea termica, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locu-in-tei a alocat pentru acest an 160 de mili-oane de lei de la buget pentru 22.000 de apartamente, insa mai vrea sa imprumu-te alte 300 de milioane de lei ceea ce ar duce, in viziunea ministrului Vasile Blaga la reabilitarea a 60.000 de apartamente. In schimb, necesarul pentru anveloparea tuturor celor 83.800 de blocuri ce contin circa 3 milioane de apartamente, este imens: 11 miliarde de euro.

INVESTITII LA TERMOCENTRALE
Valoarea acestui miliard de euro pe care Romania il poate obtine foarte usor este cu atat mai mare cu cat autoritatile tarii noastre n-au reusit sa obtina pana acum nici un sfant din afacere. „Am avut o discutie cu premierul Emil Boc pe tema emisiilor. Romania nu a valorificat nici un Euro din acest potential”, preciza acum o luna Adriean Videanu, ministrul Economiei. El a pus deja ochii pe acesti bani, sustinand la acea data ca investitiile in sectorul energetic ar putea fi sustinute de fondurile obtinute din comercializa-rea drepturilor de emisii. Situatia este cu atat mai grava, cu cat Romania trebuie sa inchida 41 de centrale pe carbune pana in 2015, respectiv 22% din capacitatea totala de productie pentru a respecta normele privind poluarea, potrivit Comisiei Euro-pene. Tara noastra ar putea pierde, astfel termocentrale totalizand 4.000 de MW instalati. „Sistemul energetic sufera din cauza lipsei de investitii din ultimii ani. Daca nu se ia o masura rapida, vom pier-de centrale importante”, a precizat Videa-nu, amintind ca in doi ani s-ar putea inchide cele din Valea Jiului, respectiv Mintia si Paroseni, ambele pe huila.

CEASUL TICAIE
„In pericol se afla si termocentralele Borzesti, Braila, Doicesti, Galati si majoritatea centralelor electrotermice (CET) din marile orase”, ne-a precizat si Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman Pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Ener-gie (IRE). „Numai sectoarele termo si nu-clear au nevoie de investitii de circa 6 mi-liarde de euro iar daca adaugam si nevoi-le din domeniul hidro, al energiilor rege-nerabilelor si al infrastructurii de transport, am putea spune, grosso modo ca necesarul este de 7-8 miliarde de euro”, a mai spus Constantinescu. El a mai spus ca solutia finantarii din banii ce se vor obti-ne pe certificate este numai temporara, pentru ca in 5-6 ani capacitatea industriala a tarii va creste, iar certificatele vor fi consumate de aceasta. Constantinescu avertizeaza ca pe termen lung nu e o politica inteleapta si ca statul trebuie sa creeze o politica energetica astfel incat sa mobilizeze privatii sa faca investitii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *