Un parlamentar clujean isi intreaba alegatorii cum sa voteze proiectul minier de la Rosia Montana

Un parlamentar clujean isi intreaba alegatorii  cum sa voteze proiectul minier de la Rosia Montana
Un parlamentar clujean isi intreaba alegatorii cum sa voteze proiectul minier de la Rosia Montana

Deputatul clujean Aurelia Cristea anunta, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca din prima zi a lui septembrie ii va consulta pe cei care au ales-o privind proiectul minier de la Rosia Montana. Ea spune ca votul sau in Parlament trebuie sa reflecte dorinta oamenilor din colegiul care au votat-o.

Aurelia Cristea, deputat de Cluj, in Colegiul 3, spune, intr-o postare pe Facebook, ca vrea ca votul pe care il va acorda proiectului minier de la Rosia Montana sa reflecte dorinta celor ce au ales-o. Ea mai anunta ca din 1 septembrie pe pagina sa de Facebook si pe blog vor fi modalitatile prin care oamenii isi pot exprima pozitia.

Redam mai jos postarea parlamentarului clujean:

„Dragi prieteni, am hotarat ca votul meu privind exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa reflecte interesul clujenilor pe care ii reprezint in Parlament.

Va anunt ca de luni dimineata voi incepe o procedura de consultare publica a cetatenilor din colegiul uninominal 3 din Cluj-Napoca, dar si a tuturor celorlalti interesati, pe care ii invit sa-si transmita optiunile privind acest proiect.

Luni dimineata veti gasi atat pe pagina de Facebook cat si pe blogul meu modalitatile prin care va puteti exprima pozitia. Pana atunci, daca aveti vreo sugestie privind consultarea publica, va rog sa mi-o transmiteti! Va rog sa ma ajutati sa facem acest mesaj sa ajunga la toti cei interesati. Multumesc frumos“.

Guvernul Romaniei a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului spre adoptare.

“Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%.

Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana”, se arata in comunicatul trimis de Guvernul Romaniei.

Interesant este ca in “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se afla chiar “Respingerea proiectului Rosia Montana”.

In plus, ecologistii organizeaza duminica, 1 septembrie, de la ora 17.00, un mare protest in toata tara impotriva proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. La Cluj, ecologistii se vor intalni duminica, de la ora 17.00, in Piata Unirii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente