Un primar isi inchide orasul din cauza poluarii

Primarul unui oras rus din regiunea Volga, confruntat cu poluarea provocata de patru uzine militare, a propus evacuarea si inchiderea orasului, a informat marti Nezavissimaia Gazeta, relateaza NewsIn.

Nikolai Malahov, primarul din Ceapaievsk, oras situat in regiunea Volga, a spus la o reuniune la Kremlin cu responsabili ai administratiei prezidentiale si membri ai comisiei parlamentare pentru mediu ca „solutia ideala” ar fi inchiderea orasului, potrivit cotidianului.

Infiintat in 1927 in jurul unei uzine secrete care fabrica produsi toxici, Ceapaievsk, care are circa 70.000 de locuitori, a adapostit in total patru uzine militare, inchise in anii ’90 dupa prabusirea URSS. Anii de poluare au contaminat puternic solul si panza freatica.

„Nivelul de mortalitate provocat de tuberculoza, cancer la gat, la ficat si la rinichi este de trei ori mai ridicat in Ceapaievsk decat in restul regiunii”, potrivit cotidianului.

In 2000, Serviciul federal pentru supervizare ecologica a atribuit orasului statutul de „localitate victima a unei catastrofe ecologice”, dar acest statut i-a fost retras in 2005, motivul nefiind cunoscut.

Sursa: 9AM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *