
Un vultur codalb, specie aflata pe cale de disparitie, a fost salvat de membrii ONG-ului „Oceanic Club” Constanta, actiunea desfasurandu-se in zona Cardon.
„Pasarea a fost transportata la cabinetul medicului veterinar din Sulina pentru o prima examinare de urgenta. S-a constatat ca nu prezinta fracturi sau rani vizibile si, data find starea de slabiciune evidenta, i s-au administrat vitamine injectabile, dupa care a fost preluat de Organizatia neguvernamentala Oceanic Club Constanta care dispune de dotari adecvate pentru ingrijirea unor pasari ranite”, spun reprezentantii ARBDD.
Concluziile unei examinari medicale mai amanuntite au indicat faptul ca starea precara in care a fost gasit acest exemplar juvenil se datoreaza unei electrocutari. Dupa tratamentele necesare si de indata ce starea de sanatate a permis acest lucru, codalbul a fost readus si eliberat in habitatul in care a fost gasit, nu inainte de a fi fost inelat in vederea monitorizarii sale ulterioare.
Vulturul codalb, specie periclitata, protejata prin Directiva Pasari 79/409/EEC, considerata emblematica pentru frumusetea biodiversitatii habitatelor dunarene, este subiectul unui program international de monitorizare initiat in anii ‘70 de Suedia la care au aderat ulterior Finlanda, Norvegia, Anglia si in general toate tarile din nordul Europei. Prin proiectul DANUBEPARKS acest program a fost extins si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, dat fiind ca aici inca mai pot fi intalnite perechi ce cuibaresc in conditii naturale. In ultimii ani, ARBDD a implementat o serie de masuri specifice de protejare a speciei (construirea de cuiburi si hranitori artificiale, actiuni de inelare, montarea unei camere web pentru monitorizare, activitati de constientizare etc.) si ca rezultanta, se estimeaza ca exista deja o populatie stabila de 25-35 perechi cuibaritoare.