Un vultur codalb a fost salvat de ONG-isti

Un vultur codalb a fost salvat de ONG-isti
Un vultur codalb a fost salvat de ONG-isti

Un vultur codalb, specie aflata pe cale de disparitie, a fost salvat de membrii ONG-ului „Oceanic Club” Constanta, actiunea desfasurandu-se in zona Cardon.

„Pasarea a fost transportata la cabinetul medicului veterinar din Sulina pentru o prima examinare de urgenta. S-a constatat ca nu prezinta fracturi sau rani vizibile si, data find starea de slabiciune evidenta, i s-au administrat vitamine injectabile, dupa care a fost preluat de Orga­nizatia neguvernamentala Oceanic Club Constanta care dispune de dotari adecvate pentru ingrijirea unor pasari ranite”, spun reprezen­tantii ARBDD.

Concluziile unei examinari me­dicale mai amanuntite au indicat faptul ca starea precara in care a fost gasit acest exemplar juvenil se datoreaza unei electrocutari. Dupa tratamentele necesare si de indata ce starea de sanatate a permis acest lucru, codalbul a fost readus si eliberat in habitatul in care a fost gasit, nu inainte de a fi fost inelat in vederea monitorizarii sale ulterioare.

Vulturul codalb, specie periclitata, protejata prin Directiva Pasari 79/409/EEC, considerata emblema­tica pentru frumusetea biodiversitatii habitatelor dunarene, este subiectul unui program international de moni­torizare initiat in anii ‘70 de Suedia la care au aderat ulterior Finlanda, Norvegia, Anglia si in general toate tarile din nordul Europei. Prin proiectul DANUBEPARKS acest program a fost extins si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, dat fiind ca aici inca mai pot fi intalnite perechi ce cuibaresc in conditii naturale. In ultimii ani, ARBDD a implementat o serie de masuri specifice de protejare a speciei (construirea de cuiburi si hranitori artificiale, actiuni de ine­la­re, montarea unei camere web pen­tru monitorizare, activitati de con­stien­tizare etc.) si ca rezultanta, se esti­meaza ca exista deja o populatie stabila de 25-35 perechi cuibaritoare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente