Una din trei persoane poate muri prematur din cauza poluarii din gospodarie

Una din trei persoane poate muri prematur din cauza poluarii din gospodarie
Una din trei persoane poate muri prematur din cauza poluarii din gospodarie

O treime din populatia planetei se poate imbolnavi si muri prematur din cauza poluarii prezente in aerul din propria gospodarie, arata un studiu citat de AFP, conform Agerpres.

Realizat de un grup de cercetatori americano britanici, studiul publicat in revista medicala The Lancet Respiratory Medicine analizeaza acest tip de poluare, care include activitati precum prepararea mancarii, incalzirea sau iluminatul, masurate in interiorul casei.

Poluarea casnica este cauza deceselor unui numar de 4,3 milioane de persoane in 2012, fata de numai 3,7 milioane de persoane decedate din cauza poluarii atmosferice exterioare, potrivit datelor estimative ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Acest tip de poluare ameninta starea de sanatate a 2,8 miliarde de persoane la nivel mondial, acest numar a ramas constant in ultimii ani in ciuda cresterii populatiei planetei, potrivit studiului amintit.

Printre persoanele cele mai expuse acestui pericol se afla un numar de 600-800 de milioane de familii din Asia si din Africa care utilizeaza combustibil solid precum lemn sau carbune pentru gatit sau pentru a se incalzi. Acesti combustibili sunt folositi frecvent in locuinte slab ventilate si expuse incendiilor, ceea ce explica gravitatea poluarii aerului din interior.

‘Femeile si copiii sunt in mod particular sensibili la efectele toxice ale acestei poluari si sunt expusi celor mai ridicate concentratii’, subliniaza cercetatorii in studiul respectiv.

Printre maladiile provocate direct de acest tip de poluare se numara infectiile respiratorii, bronsitele cronice sau bronhopneumopatia cronica obstructiva, astmul, cancerul pulmonar, cancerul de nas sau gat.

Cercetatorii mai precizeaza ca persoanele cele mai vulnerabile traiesc in regiunile defavorizate unde tratamentele pentru maladiile respiratorii raman in continuare costisitoare si putin disponibile.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,538FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente