Doamne si domnisoare, incepand cu 2010 nu va veti mai putea afisa cu un ruj obtinut din grasime de foca! In urma unui vot, terminat 543 pentru si 56 impotriva, Uniunea Europeana interzice orice import de produse obtinute din foca. O victorie pentru aparatorii animalelor, inceputul unei lupte pentru guvernul canadian care are mult de pierdut in urma acestui embargo.
Pentru canadieni, adoptarea acestei legi este dureroasa, Ei considera legitima aceasta industrie. „Ne vom lupta pentru interesele Canadei”, a precizat purtatorul de cuvant al Primului ministru canadian in luna mai. Industria despre care este vorba este vanatoarea de foci : un procedeu barbar pentru multi, pentru altii-o sursa la care nu se poate renunta. Insa, incepand cu anul viitor, niciun produs pe baza de foca nu va mai ajunge in Uniunea Europeana. Obiectivul: impiedicarea metodelor crude de vanat care nu garanteaza o moarte instantanee.
Un sport national
Pentru vanatoarea de foci, pe care o practica multi canadieni, se foloseste fie o carabina, fie un hakapik, un fel de ciocan ascutit care foloseste la doborarea mamiferului. Multe filmulete video sugereaza ca animalul se mai zbate cateva minute dupa lovitura. De aceea aceasta practica intolerabila merita a fi sanctionata si a intra in embargo. La un astfel de subiect un vanator devine indignat „Ca si cum am taia capul unui pui care continua sa se zbata cateva secunde”, a replicat acesta. Un alt vanator adauga : „Ni se ia mijloacele de subzistenta in plina criza economica. Pentru un vanator, foca reprezinta 20-30 % din salariu.”Adica vanatul in Canada ar fi un loc de munca ca oricare altul?!
Doua exceptii ale embargoului
Aceasta masura, impotriva careia sa lupta multi canadieni, face referire la piele, carne, ulei, organe si grasimi, precum si la produsele farmaceutice prezentate ca suplimente de acizi grasi de omega3. Canada, una dintre principalele tari exportatoare de produse obtinute de la foca, a amenintat cu contestarea deciziei in fata OMC. Au fost totusi autorizate doua exceptii de la regula. Prima se raporteaza la produsele obtinute din formele traditionale de vanatoare practicate de eschimosi, a caror vanzare este necesara subzistentei lor. A doua, aceea a vanatului autorizat de autoritatile nationale pentru a regla stocurile de pesti dupa care focile sunt innebunite, cu conditia ca aceasta „iesire pe piata” sa nu aiba o finalitate comerciala.
Sursa : www.developpementdurable.com