Atacurile ursilor bruni din Pirineii francezi s-au intetit. Insa ecologistii sustin ca numarul plangerilor inregistrate este exagerat, iar cei care afirma ca aceste animale sunt un pericol pentru fermieri sau pentru turisti nu fac altceva decat sa determine autaritatile sa ia masuri in defavoarea acestei specii.
„Toate statisticile oficiale sunt false”, a declarat indignat Claude Carriere, presedintele Asociatiei de Salvare a Faunei din Muntii Pirinei, in timpul unui dicurs tinut la prefectura din localitatea Ariege, Franta.
Pareri impartite
Oficialii francezi isi sustinpunctul de vedere: „Oamenii din zona s-au plans de nenumarate ori, chiar au fost atacati de curand doi tineri, care de-abia au reusit sa scape din labele unei ursoaice brune, iar datoria autoritatilor este aceea de a asigura securitatea cetatenilor”.
Asociatia ecologista franceza incearca totusi sa-i convinga pe oameni ca la fel de importanta este si protejarea naturii, iar daca ursii vor disparea din peisaj si vor fi capturati pentru a lua drumul gradinilor zoologice ar fi o mare pierdere pentru patrimoniul national al Frantei.
Ursii, care fac parte din peisajul montan, ar trebui echipati cu emitatoare si supravegheati, si nu indepartati, a mai spus Claude Carriere. Un vanator francez a fost achitat in urma cu o luna, dupa ce a ucis ultima ursoaica din muntii Pirinei. Judecatorul l-a absolvit dupa ce acesta a declarat in fata curtii ca ursoaica l-ar fi atacat fara motiv, iar el a fost nevoit sa o impuste ca sa se apere.
Faptul ca vanatorul a ucis ursoaica a declansat un val colectiv de proteste din partea ecologistilor si din partea opiniei publice franceze. In acelasi timp, fermierii au salutat gestul vanatorului, declarand ca sunt impotriva repopularii Pirineilor cu ursi bruni, deoarece acestia prezinta un risc pentru turmele de ovine.
Sursa: Adevarul