Poluarea va ucide anul acesta 21.000 de canadieni

Impuritatile din aer produc boli mortale
poluare atmosferica
Un raport al Asociatiei Medicilor din Canada (AMC) avertizeaza ca, doar in acest an, 21.000 de canadieni vor plati cu viata gradul ridicat de poluare din orase.

In raportul citat de AMC se arata ca pana in 2031, expunerea pe termen scurt la poluarea citadina va produce 90.000 de decese, iar expunerea pe termen lung va face cel putin 700.000 de victime in randul canadienilor.

De asemenea, orasele Quebec si Ontario sunt indicate ca cele mai poluate din Canada, inregistrand 70% dintre cazurile de morti premature provocate de gradul crescut de toxicitate a aerului.

Efecte dezastruoase asupra sanatatii

Lumea medicala este in alerta dupa ce, intr-un articol din “Journal of the American College of Cardiology” (JACC), se arata cat este de mare nocivitatea chiar si a particulelor ultrafine de substante toxice care se gasesc in aer.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca si atunci cand impuritatile se afla intre limitele legal admise, efectul lor asupra sanatatii este dezastruos, prin determinarea unui proces de superoxidare a moleculelor sangvine, ceea ce determina distrugerea celulelor din intregul sistem circulator. Asa se explica aritmiile, infarcturile si stopurile cardiace care sunt tot mai frecvente in marile orase, se arata in raport.

“Suntem obisnuiti sa consideram ca poluarea aerului afecteaza mai ales plamanii. Dar acum avem dovezi concrete ca si inima este la fel de grav imbolnavita de poluarea citadina”, a mentionat dr. Robert A. Kloner, director al Institutului de Cercetare din Los Angeles.

Traficul auto, principalul vinovat

Traficul auto este cel dintai responsabil de poluarea oraselor. Cercetatorii au determinat ca principala sursa pentru microparticulele toxice din aer emanatiile produse de autovehicule. Ele trec in sange si, chiar si in cantitati mici, produc afectiuni ireversibile la nivelul celulelor.

In articolul JACC se insista si asupra gravitatii poluarii din Beijing, care este un risc real pentru sanatatea atletilor participanti la Olimpiada, dar si pentru spectatori. “Singurul mod de aparare fata de aceasta poluare este o cat mai mica expunere in exterior”, se spune in articol.

Poluarea americana

In raportul Asociatiei Medicale din Canada (AMC) se arata ca poluarea nationala este sporita de cea a vecinilor americani.

Zona centrala si de vest a SUA produce un grad foarte ridicat de poluare, care depaseste granitele.

Curentii atmosferici imping aerul poluat din SUA peste Ontario si Quebec, ingreunand masurile de reducere a emisiilor.

Raportul AMC precizeaza ca pierderile inregistrate de Canada din cauza poluarii ating in 2008 valoarea de opt miliarde de dolari. In 2031 pot ajunge la 250 miliarde de dolari.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente