Padurea din Sacele, defrisata fara mila

Peisajul pe care il ofereau, pana nu demult, padurile din jurul orasului brasovean a fost stirbit in numai cativa ani de rromii din Sacele.
defrisari
Potrivit statisticilor oficiale, acestia sunt vinovati de taierea ilegala a mai bine de o suta de hectare de padure. Insa realitatea din teren arata ca aproape cinci sute de hectare au fost pradate in ultimii ani de rromi.

Afacerea cu lemn prospera si ca urmare a faptului ca aproximativ 20 de gatere din zona cumpara permanent lemnul de brad si fag, furat pentru cherestea.

In fata acestei situatii critice, autoritatile spun ca nu exista iesire. Rromii nu se tem nici de amenzi, nici de inchisoare, nici de dosarul penal, cu atat mai mult cu cat in ultimii 15 ani un singur hot de lemn din Sacele a ajuns dupa gratii.

Prefectura intentioneaza sa intensifice controalele in zona.

In ultimii ani, de pe raza orasului brasovean au disparut 400-500 de hectare de padure, iar in locul lor au fost plantate doar 80 de hectare cu puieti

In numai cativa ani, locuitorii din cartierul aflat in apropierea padurii au taiat ilegal suprafete intregi din fondul forestier. Autoritatile ridica din umeri si incearca, abia acum, sa intensifice controalele

Datele oficiale arata ca o suta de hectare de padure au fost taiate ilegal. Realitatea confirma insa ca rromii sunt responsabili pentru defrisarea a 500 de hectare.

Padurile din Sacele ofereau pana acum cativa ani un peisaj superb, pentru care mii de turisti ce treceau prin zona opreau masinile ca sa il admire. Acum insa totul arata aproape ca o stepa, pentru ca drujbele si ferastraiele rromilor au distrus aproape 500 de hectare de padure. In statistici apare insa ca doar 100 de hectare s-au defrisat ilegal.

Autoritatile spun ca sunt neputincioase in fata unui jaf de proportii. Rromii fura cu miile si par de neoprit. De amenzi nu le pasa, pentru ca nu le platesc si nici puscaria nu ii sperie, deoarece in ultimii 15 ani un singur rrom a ajuns dupa gratii dupa ce a furat lemn.

Afacerea este sustinuta si de patronii de gatere ilegale care cumpara de la rromi la un pret de nimic. Din lipsa de interes, si cantonul de paza si pepiniera din Sacele care producea un milion de puieti anual au ajuns in paragina. Prefectura Brasov intentioneaza ca de saptamana viitoare sa inceapa razii de proportii.

Hotii au dotari de ultima generatie

In orasul brasovean Sacele traieste una dintre cele mai mari comunitati de rromi din tara. In statistici figureaza cam 10.000 de persoane. Doar cei cu acte, pentru ca mai sunt cel putin 2000. Si-au amplasat cocioabele strategic la cativa metri de zonele impadurite. Nici 5% din rromi nu lucreaza. Au insa o mie de cai si cam 600 de carute, desi nu au nici macar un petec de teren pe care sa il lucreze.

Atelejale sunt folosite la furt.Nici uneltele nu mai sunt primitive. Hotii de lemne s-au dotat cu ferastraie de ultima generatie, de 1.500 de lei bucata. Au si cam o suta de masini vechi, majoritatea fara niciun fel de acte, pe care le incarca la refuz cu lemn. Afacerea merge bine, avand in vedere ca in Sacele sunt cel putin 20 de gatere ilegale care cumpara orice.

Rromii fac si cate doua transporturi pe noapte. Au clienti si printre saceleni, care cumpara lemne de foc de la rromi cu jumatate din pret. In mod normal, un metru cub de lemn de foc se vinde cu 60-70 de lei. Rromii vand insa cu 30-40 de lei. Merg la furat doar in grup.

Unii stau de paza, iar altii taie cu repeziciune copacii. Daca in zona apar jandarmii, politia comunitara sau padurarii, abandoneaza totul si fug. De multe ori, lemnul este carat de minori, pentru ca rromii stiu foarte bine ca acestia pot fi cu greu pedepsiti.

Jaf de proportii

In ultimii ani se estimeaza ca din Sacele au disparut efectiv 400-500 de hectare de padure, desi in statisticile oficiale apar ca defrisate doar 100. Autoritatile par neputincioase in fata rromilor.

Conform legii, exista un singur padurar la 1000 de hectare. Nu o singura data s-a intamplat ca oamenii sa fie atacati sau amenintati de hoti. Politistii si jandarmii au facut nenumarate razii si au prins destui hoti, dar nu pot bloca echipajele permanent la padure. Nici sanctiunile nu ii sperie deloc pe hotii de lemne. La Sacele, intr-o luna se depun de trei ori mai multe reclamatii si sesizari privind furturile de lemne decat intr-un judet intreg.

Singura solutie este aplicarea legii fara niciun fel de clementa, fara indulgenta. Cam 80% din dosarele penale se pierd in instanta
Inginer Ioan Farcas,
seful Institutului de Cercetare
si Amenajari Silvice din Sacele

Copacii care se fura cel mai mult sunt brazii si fagii, care ajung fie la cele 20 de gatere ilegale ce functioneaza in zona orasului brasovean, fie in gospodariile hotilor de lemn, unde pad

Sanctiuni pe hartie

In iulie s-au dat 243 de amenzi in valoare de 190.000 de lei, dar au ramas doar pe hartie, deoarece numai 1% sunt platite.

Daca nu achita contraventiile, rromii primesc munca in folosul comunitatii.

Vopsesc borduri, stalpi, matura cateva trotuare, dupa care se intorc nestingheriti la treaba.

Nici de dosarele penale nu se sperie, chiar daca pedeapsa cu inchisoarea ajunge pana la sase ani.

Majoritatea proceselor se pierd in instanta, unde, in cel mai rau caz, rromii primesc o pedeapsa cu suspendare.

In ultimii 15 ani, un singur rrom a fost condamnat la detentie si a ajuns in inchisoare pentru furt de lemn.

Razii si controale de saptamana viitoare

Pentru ca jafurile au luat amploare, Prefectura vrea sa inceapa de saptamana viitoare razii de proportii.
„Acum doua saptamani am avut colegiu prefectural si am cerut situatia cu defrisarile din tot judetul. Cea mai afectata zona este Sacele. Majoritatea defrisarilor provin din sustrageri de arbori. In total, in ultimii ani s-au defrisat 100 de hectare de padure.

In 2007 au fost sustrasi 7000 de metri cubi de lemn, dar 80% din aceasta cantitate a fost recuperata si valorificata. 80 de hectare au fost reimpadurite, dar versantii sunt inca goi, deoarece arborii cresc incet si este nevoie de timp. In 2007 s-au constatat si sapte infractiuni, pentru care s-au facut dosarele penale si s-au aplicat sanctiuni de 102.866 de lei.

Vom avea o intilnire cu jandarmii, cu politia si cu primarii pentru a identifica toate locurile cu probleme. Vom suplimenta patrulele in zona pentru a limita aceste furturi. Impreuna cu Electrica si cu Inspectoratul Teritorial de Munca vom face controalele si la gaterele din zona. Vineri vom stabili planul de actiune”, ne-a declarat Szakal Andras, subprefectul Brasovului.

Patrulele vor fi intarite si in zonele terenurilor agricole, deoarece este vremea recoltelor si rromii fura tot ce prind de pe campuri.

Statisticile privind defrisarile la nivelul judetului Brasov arata ca zona Sacele e cea mai afectata

Fara clementa

Specialistii de la Ocoalele Silvice cred ca singurul mod de a-i potoli pe hotii de lemne este aplicarea stricta a legii. „Singura solutie este aplicarea legii fara niciun fel de clementa, fara indulgenta.

Cam 80% din dosarele penale se pierd in instanta. Legea spune ca poti confisca ustensilele folosite la furt. Politia le ia carutele, caii si ferastraiele, dar instanta le da inapoi.

Daca s-ar tine cont strict de lege si de pedepsele cu inchisoarea, poate s-au rezolva problema”, a spus ing. Ioan Farcas, seful Institutului de Cercetare si Amenajari Silvice din Sacele.

20 de gatere ilegale

– cumpara lemnul furat de rromi

Gaterele ilegale prospera

Afacerea hotilor este alimentata si de cele 20 de gatere ilegale.

Acestea sunt chiar in curtile unor rromi mai instariti si nimeni nu se incumeta sa le controleze.

Acum trei ani s-a incercat acest lucru, dar nu s-a obtinut mandat de perchezitie, astfel ca afacerea a mers mai departe.

Autoritatile au solicitat ajutorul celor de la Electrica, pentru a le spune unde este curent trifazic.

Afaceristii au scapat si de aceasta data, folosind gatere mici cu motor care functioneaza pe motorina.

Padurile cele mai expuse pericolului sunt cele de brad si de fag, pentru ca se vand cel mai bine.

Ca sa fie bun pentru cherestea, trunchiul de copac trebuie sa aiba un diametru de cel putin 35-40 de centimetri.

Pentru a ajunge la astfel de dimensiuni, un copac are nevoie de 20-30 de ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *