Vanzarea tigarilor, permisa la mai putin de 50 de metri de scoala

Comercializarea tigarilor la mai putin de 50 de metri de spitale si scoli va fi permisa, potrivit unui amendament adus de Senat la OUG privind prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun, adoptata saptamana trecuta cu 53 de voturi „pentru”, trei „impotriva” si trei abtineri.

In textul initial al OUG se prevedea interzicerea comercializarii acestor produse de catre unitatile economice situate in incinta sau la o distanta mai mica de 50 de metri fata de orice acces in spitale si unitati de invatamant, cu exceptia celor de invatamant superior.

Insa, potrivit unui amendament adus de Comisia juridica si adoptat ulterior in plen, va fi interzisa comercializarea produselor din tutun in spitale si unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior, eliminandu-se prevederea referitoarea la distanta de 50 de metri. Tot in urma unei propuneri a senatorilor juristi a fost eliminat din OUG articolul care prevede infiintarea unui Centru National pentru Controlul Tutunului (structura fara personalitate juridica), in cadrul Ministerului Sanatatii Publice. Potrivit unui alt amendament, elevii si studentii care incalca prevederi ale acestei legi nu vor mai putea efectua 20 de ore de munca in slujba comunitatii ca alternativa la amenzile de 100-500 de lei. Pe de alta parte, intervalul amenzilor cuprinse intre 2.500-5.000 de lei a fost inlocuit cu 250-1.000 de lei.

Textul urmeaza sa fie trimis mai departe Camerei Deputatilor. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 5/2008 pentru modificarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun vizeaza armonizarea legislatiei nationale cu cea a Uniunii Europene in ce priveste prevenirea si combaterea consumului de tutun, inscriptionarea pachetelor de tutun, locurile unde este permis consumul de produse de tutun, sanctiunile aplicate.

OUG prevede ca in spatiile publice inchise fumatul este permis doar in camere special amenajate, care sa deserveasca exclusiv fumatul, sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie, scrumiere si sa fie marcate cu indicatoare. De asemenea, fumatul este permis in baruri, discoteci, restaurante si alte locuri publice numai in spatii special amenajate, care sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public destinat clientilor, sa fie delimitate de restul spatiului public inchis, sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie, scrumiere si sa fie marcate cu indicatoare. Prevederea nu este valabila insa pentru unitatile unde spatiul destinat clientilor este mai mic de 100 de metri patrati, daca proprietarul stabileste avertismentul „in aceasta unitate fumatul este permis”.

De asemenea, se interzice vanzarea tigarilor la bucata si a pachetelor care au mai putin de 20 de tigari. (A.B.)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente