Varianta trei a taxei auto, batuta -in cuie- doar de Guvern

Executivul a aprobat, ieri, a treia varianta a taxei auto, proiect care prevede introducerea taxei de poluare, in locul celei de prima inmatriculare. Astfel, de la 1 iulie, noua taxa auto creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimetri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import. Reprezentantii firmelor care importa autoturisme second-hand spun ca reprezentantii Comisiei Europene nu vor accepta nici aceasta noua varianta a taxei auto.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a anuntat, ieri, ca ordonanta de urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, va inlocui taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. “Ordonanta a fost adoptata, iar data de intrare in vigoare este 1 iulie”, a spus seful DAE, citat de Mediafax. Conform proiectului ordonantei de urgenta, statul este obligat sa
restituie diferenta de bani rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.
Referitor la innoirea parcului auto din sumele colectate din taxa de poluare, Ciocanea a precizat ca “problema trebuie analizata si din perspectiva unui eventual ajutor de stat”. “Este o solicitare sa se introduca si autobuzele, dar deocamdata nu putem sa spunem daca e bine sau nu, pentru ca ar insemna ajutor de stat pentru acele companii care sunt autonome, nu sunt in autoritatea publica si atunci trebuie sa studiem putin subiectul acesta. Problema asta e delicata, pentru ca, daca exista o firma privata care are autobuze, este ca si cum ai da prima de casare unei astfel de firme private”, a spus Ciocanea.

-Taxa isi pastreaza caracterul discriminatoriu-
De partea cealalta, reprezentantii firmelor care importa autoturisme second-hand sustin ca noua varianta a taxei auto nu va fi agreata de membrii Comisiei Europene (CE). “Ordonanta privind taxa de poluare auto isi pastreaza caracterul discriminatoriu. Asteptam raspunsul CE”, ne-a spus directorul general al Autovit, Liviu Dobrin.
“Birul” impus de Ministerul Economiei si Finantelor este contestat si de reprezentantii Automobil Clubul Roman (ACR). “Europarlamentarii Victor Bostinaru si Nicolae Vlad Popa impreuna cu membrii ACR urmaresc indeaproape -traseul- petitiei depuse la Parlamentul European impotriva taxei de prima inmatriculare. Prioritatea Comisiei respective este solutionarea petitiei depuse de ACR. Din cate stim, Comisia va solutiona petitia in mai sau in iunie”, ne-a explicat presedintele Comisiei Juridice a ACR, Horatiu Margoi. El a precizat ca nu exista varianta de compromis privind taxa auto. “In cazul in care Executivul nu respecta solutia data de Comisia de Petitii a Parlamentului European, membrii Comisiei vor sesiza Curtea Europeana de Justitie. Guvernul va fi obligat de Curtea Europeana de Justitie sa aplice solutia data de Comisia de petitii”, ne-a mai spus Margoi. Presedintele Comisiei juridice a ACR a mai spus ca peste 1.000 de dosare pentru recuperarea taxei auto se afla pe rolul instantei sau in procedura prealabila.

La Bistrita, opt actiuni in instanta intr-o singura zi
Intr-o singura zi, tribunalul Bistrita-Nasaud a inregistrat opt cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare, doua din partea unor persoane fizice, iar restul depuse de societati comerciale. Reclamatii solicita restituirea unor sume care oscileaza intre 5.500 si 6.500 lei. Solicitarile de restituire a taxei de prima inmatriculare au fost inregistrate de judecatori drept contestatii ale unui act administrativ fiscal, urmand a fi judecate de instante de contencios. Parti citate in dosar sunt Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud si Ministerul Finantelor Publice.

Premierul cere rapoarte periodice privind folosirea banilor din taxa auto
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu sa prezinte rapoarte periodice in care sa se detalieze modul de utilizare a sumelor care vor fi obtinute din taxa de poluare auto. El a amintit ca fondurile colectate din taxa pe poluarea pentru autovehicule vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor si programelor pentru sapte domenii de protectie a mediului, printre care innoirea parcului auto, avand in vedere ca 54% din masinile din Romania au un grad rdicat de poluare.

Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,547FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente