Varujan Vosganian anunta impactul pozitiv al restructurarii energetice

0
297

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri ca restructurarea sistemului energetic va avea in 2008 „un impact extraordinar asupra vietii de zi cu zi a romanilor, pornind cu reducerea facturii la energia termica si terminand cu o mai buna calitate a curentului electric si a aerului pe care-l respiram”.

Varujan Vosganian a spus ca Ministerul Economiei si Finantelor are impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului „proiecte foarte ambitioase in legatura cu restructurarea si modernizarea sistemului energetic”.

„Ceea ce intentionam sa facem in anul viitor va avea impact foarte mare asupra Romaniei, atat din punct de vedere al atragerilor investitiilor, al modernizarii si indeplinirii standardelor de mediu, dar si al cresterii eficientei energetice”, a aratat el.

Ministrul a dat cateva detalii in legatura cu aceste proiecte. Astfel, in perioada urmatoare va incepe privatizarea de microhidrocentrale, existand o lista cu 100 de hidrocentrale sub 10 MW care vor fi vandute in curand.
Vosganian a facut referire si la restructurarea Termoelectrica, spunand ca se vor vinde in foarte scurt timp CET Braila si CET Doicesti-Borzesti. Pe de alta parte, ministrul Economiei a spus ca CET-urile Mintia si Paroseni vor fi pastrate „pentru ca ele asigura supravietuirea Huilei”.

Urmeaza sa fie luata o decizie si in privinta privatizarii complexelor energetice Isalnita, Rovinari si Turceni, iar saptamana viitoare va incepe privatizarea a 10% din actiunile Transgaz, prin intermediul bursei. Vosganian a mai anuntat ca a fost comandat si un studiu privind viitorul cogenerarii, care va duce la privatizarea masiva a centralelor termoelectrice.

„Exista proiecte foarte mari pe regenerabile pe care noi le sustinem, cum ar fi de exemplu la Cluj, unde se vorbeste chiar de o padure eoliana”, a mai spus ministrul Varujan Vosganian. Ministerul Economiei mai are in program listarea la bursa a Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica si posibil a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.

Sursa: U.E.B Campus – Facultatea de Ecologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.