Vechii pescari sunt noii braconieri

Obisnuiti sa pescuiasca si sa vanda pestele turistilor ocazionali, locuitorii Deltei sunt scosi in afara legii de noile restrictii

Inertia in randul locuitorilor Deltei pare mai puternica decat interesul pentru micile investitii propuse de la Bruxelles. Braconajul ramane pentru fostii pescari principala sursa de venit, iar de aceasta ocupatie recunosc ca nu s-ar desprinde niciodata

Oficial, oamenii Deltei ar fi cam 13.000, dar in realitate se spune ca ar mai fi ramas cel mult vreo 9.000. Tinerii migreaza spre oras si multi au plecat la munca in strainatate. Cei ramasi sunt predominat batrani si reticenti la schimbari.

Ei prefera sa traiasca cum s-au obisnuit, adica din braconaj. Adesea au fost chemati la actiuni de informare si consiliere, mai ales ca sa afle de fondurile SAPARD si fondurile structurale. Primarii din Delta nu sunt insa prea incantati de oferte si pretind frecvent sa li se dea bani de la Bucuresti, sa le dea guvernul, intarind un gen de atitudine care nu invita in niciun fel la un sprijin durabil.

Banii de la Bruxelles necesita dosare

Poate ca unii dintre pescarii mai tineri s-ar bucura sa primeasca bani ca sa-si faca o pensiune moderna, cu canalizare si apa curenta, dar nu se pricep sa-si intocmeasca dosarele necesare. „Ma tem ca daca m-as duce si face proiectul SAPARD pentru un primar oarecare, omul o sa ia banii si ii baga in propriul buzunar.

Eu nu stiu ca daca el isi face scoala sau pensiune turistica, dar ma tem ca si daca le-ar face ar ajunge rapid in paragina. Nu am nicio siguranta, nicio garantie. Sunt de acord sa intind o mana de ajutor, dar trebuie sa intinda si el o jumatate de mana. Cata vreme tot ce stiu sa spuna oamenii astia este -sa nu interziceti pescuitul ca murim de foame-, nu se poate face ceva concret”, spune Dragos Bucurenci, presedintele ONG „Salvati Delta”.

Citeste articolul Vechii pescari sunt noii braconieri integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *