Firmele japoneze platesc poluarea

Toyota, Nissan, Mazda, Hino, Isuzu si Mitsubishi vor achita 7,4 milioane de euro victimelor poluarii

Constructorii de automobile niponi au acceptat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa achite suma de 1,2 miliarde de yeni (adica 7,4 milioande de euro) celor 520 de reclamanti care au acuzat companiile si guvernul ca au capatat afectiuni respiratorii din cauza poluarii provocate de autoturismele cu motoare Diesel.

Acordul, semnat la 8 august 2007, intre reclamati si parati, a fost abia acum ratificat de Curtea Suprema a Japoniei si devine aplicabil incepand de azi. Pe langa despagubirile obtinute prin proces, producatorii Toyota, Nissan, Nissan Diesel, Hino, Mitsubishi, Isuzu si Mazda vor mai plati inca 20,4 milioane de euro unui program medical care ii va ajuta pe astmaticii din Tokyo sa-si recapete sanatatea.

Procesul a inceput in anul 1996 si a fost initiat de un grup format din 99 de persoane reclamante din Tokyo, care au considerat ca guvernul si producatorii de automobile sunt vinovati pentru suferintele lor. Audierile au durat mai bine de un deceniu, iar intre timp la proces s-au mai alaturat inca 421 de reclamanti.

Cazul a avut ca tinta precisa autovehiculele Diesel, care sunt mult mai poluante decat cele ce consuma benzina. Prefectura din Tokyo a platit, in cadrul acestui proces, o suma mult mai mica, de numai 489.000 de euro, ca despagubiri pentru sapte persoane care locuiesc in case amplasate la 50 de metri de autostrazi. (Sabina Tudor)

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente