Vestul salbatic: Timisul invadat de sacali

Vestul salbatic: Timisul invadat de sacali

Cu toate ca aria lor de raspandire este nordul Africii, sudul Asiei si sudul Europei, tot mai multi sacali au ajuns in judetul Timis. Carnivorele flamande fac prapad pe fondurile de vanatoare dar si in gospodariile oamenilor.

Infometate, animalele ataca in haita numai noaptea. Ciobanii sunt ingroziti si spun ca sacalii sunt mai rai decat lupii.

Vanatorii spun ca animalele au invadat vestul Romaniei venind de la sarbi. Un vanator din Timis, care a reusit zilele trecute sa impuste doi sacali, a declarat pentru DeBanat.ro ca numarul sacalilor este tot mai mare in zona. „Sunt animale foarte periculoase, am vazut tot mai multe in ultimul timp. Este un animal care traieste mai mult in stepa, in pusta. Stiam ca ar exista zona Baraganului, dar nu am auzit pana de curand ca ar fi ajuns si in Timis. Am vorbit cu mai multi colegi vanatori si ei spun ca ar fi ajuns la noi de prin Serbia”, spune omul.

Cornel Lera, seful Asociatiei Judetene pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv Timis, afirma ca sacalii au devenit deja o problema in judet. „Sacalii din Romania, pe unde au fost, au cam distrus efectivele de vanat si, in cautare de hrana, au ajuns sa migreze in alte zone ale tarii. Asa au ajuns si in Timis. Au venit in Romania, cu ceva ani in urma, din Bulgaria, intr-o iarna foarte geroasa. De acolo au tot inaintat in Campia Romana, pana au ajuns la noi.
Sunt animale foarte active care fac mai multa paguba decat lupii. Problema este ca pot fi confundati cu vulpile”, ne-a declarat Lera. Seful vanatorilor le-a cerut colegilor de arme sa omoare sacalii, daca ii intalnesc, iar pentru lunile urmatoare se va intocmi un plan de combatere a lor.

Originari din Asia si Africa, sacalii aurii sunt animale carnivore salbatice de temut. Traiesc in haite si se inmultesc rapid. Initial s-au adaptat in zonele mediteraneene din Sudul Europei, dupa care au inceput sa migreze spre Balcani.  Sacalii au ajuns deja in Bulgaria, Ungaria si Romania.  La noi au cucerit deja Dobrogea iar acum se extend in Banat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *