Ajutorul pe care statul roman l-a pus la dispozitia investitorilor in energia verde creste facturile

0
352
Fa?a neagr? a energiei verzi
Ministrul Energiei: Vom ajunge să stăm pe întuneric dacă nu limităm capacitatea proiectelor de energie verde
Ajutorul pe care statul roman l-a pus la dispozitia investitorilor in energia verde creste facturile

Energia produsa de vantul care bate puternic in tinuturile Dobrogei sau din razele soarelui ne umfla facturile. Aproape jumatate din scumpirea de 10% a facturii la energie din acest an vine numai din cauza ajutorului pe care statul roman l-a pus la dispozitia investitorilor in energia verde.

Pana in anul 2020, sumele totale pe care statul roman le va atribui investitorilor din domeniu ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro, conform estimarilor expertilor.

Astfel, suntem printre cei mai generosi din Europa cand este vorba de spijinirea investitiilor in proiecte solare si eoliene. Am reusit sa atragem investitii de peste trei miliarde de euro in ultimii trei ani, dar si sa ne marim costurile facturilor la curent, din cauza ajutorului oferit de catre autoritati investitorilor in parcuri eoliene si fotovoltaice.

Asta si pentru ca speram ca pe viitor factura sa fie mai mica. „In anul acesta, din acea crestere de 10% a curentului electric, 4% reprezinta certificate verzi”, a declarat pentru Agerpres, Ioan Purica, expert in energie.

Platim mai mult pentru ca firme precum E.ON, Electrica sau Enel sunt obligate prin lege ca in acest an sa furnizeze abonatilor o cantitate mai mare de curent produsa de campurile eoliene si fotovoltaice, pe care o cumpara suplimentar cu certificate verzi.

Astfel, aproximativ 13% din energia care va ajunge in casele si in fabricile romanilor in acest an ar trebui produsa in acest mod. La un calcul simplu rezulta ca, la o factura de aproape 88 de lei, pentru un consum de 150 de kilowati pe ora, aceste taxe se ridica la 11 lei, conform expertului in domeniul energiei.

Sistemul de sprijin agreat de statul roman si aprobat de Comisia Europeana, bazat pe certificate verzi si pe cote obligatorii, se mai aplica in UE si in Italia, unde pretul energiei electrice este printre cele mai mari din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.