Sprijinul acordat de stat roman pentru energia regenerabila a atras anul trecut investitii masive, in special in sectorul eolian. Romania a devenit astfel cea mai activa tara din regiune in ceea ce priveste capacitatile nou instalate, iar in 2013, pariul va fi in domeniul fotovoltaic, o piata aflata inca la inceput.
In privinta energiei solare, evolutia a fost mai putin spectaculoasa, Romania ocupand locul 24 in ultimul raport, alaturi de Canada si Ucraina. Investitorii au proiecte in faza avansata de dezvoltare in aceasta arie de business. Schema de care beneficiaza proiectele solare este atractiva, durata de dezvoltare este mai scurta iar procesul de autorizare mai simplu decat la celelalte forme de energie regenerabila, astfel ca este de asteptat ca pozitia Romaniei sa avanseze.
Pentru a atinge obiectivul de 38%, guvernele pot implementa diverse sisteme de promovare care sa incurajeze companiile sa produca, respectiv sa distribuie energie regenerabila, spun consultantii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta. Romania a optat pentru sistemul de cote obligatorii. Acesta este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi.
Legea 220/2008 mentioneaza, insa, si alte variante. De pilda: ajutoare pentru investitii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursari de taxe, scheme de promovare privind obligatia de cumparare a energiei din surse regenerabile.
Cum functioneaza certificatele verzi
Furnizorii sunt obligati sa achizitioneze certificate verzi care sa le acopere cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali (cota este stabilita anual de ANRE), iar producatorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsa (alta decat cea necesara consumului propriu).
Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile, adica nefosile, respectiv: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogas.
Numarul certificatelor gratuite pe care le primesc producatorii variaza in functie de tipul de sursa regenerabila si de centrala folosita pentru generarea energiei. De exemplu, producatorii de energie eoliana primesc un certificat verde pentru 1MWh produs si livrat, in timp ce producatorii de energie solara primesc sase certificate pentru aceeasi cantitate.
Certificatele verzi se tranzactioneaza pe piata contractelor bilaterale si pe piata centralizata, organizata de Operatorul Pietei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi). Avand in vedere ca pretul certificatelor verzi se reflecta in pretul pentru consumatorul final, pana in anul 2025 acesta poate oscila in intervalul 27 – 55 de euro/certificat. Valorile minime si maxime sunt indexate anual de ANRE.
Conform legii, certificatele verzi au o durata determinata de valabilitate de 6 luni. Furnizorii si producatorii care nu indeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat.
Cum se gestioneaza certificatele verzi in contabilitate
„Pana in luna august 2012, certificatele verzi nu erau reglementate concret in legislatia contabila, fapt pentru care contabilii puteau intampina dificultati in relatia cu autoritatile fiscale atunci cand se discuta de taxarea veniturilor generate de inregistrarea lor la producatorii de energie regenerabila, dificultati care porneau de la interpretari diferite ale tratamentului contabil care se putea aplica cetificatelor verzi”, explica Ramona Sandu, accounting manager in cadrul Accace.
Incepand cu luna august 2012 Ordinul 3055/2009 aduce clarificari asupra tratamentului contabil aplicabil certificatelor verzi. Astfel, producatorii de energie verde: inregistreaza certificatele primite in contul 508 – „Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate” analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans» analitic distinct) la valoarea de tranzactionare publicata de OPCOM in ziua primirii; recunosc veniturile inregistrate in avans ca venituri financiare in contul 768 «Alte venituri financiare» in momentul vanzarii certificatelor verzi detinute, concomitent cu recunoasterea chetuielilor sau veniturilor din vanzarea certificatelor.
Furnizorii si producatorii obligati sa achitioneze certificate verzi la achizitie inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator» sau in contul 471 «Cheltuieli inregistrate in avans» daca achizitioneaza certificate inainte de perioada in care aveau aceasta obligatie legala.
In situatia in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, in conditiile prevazute de legislatie, certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt, fiind inregistrate in contul 508. La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica pentru ultima tranzactie.
Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate, se evidentiaza pe seama cheltuielilor perioadei (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»).
„Pentru o prezentare fidela a activitatii unei companii care tranzactioneaza certificate verzi, un contabil trebuie sa consulte si sa inteleaga nu doar Ordinul 3055/2009 si legislatia fiscala, ci si site-urile OPCOM si ANRE, care ofera informatii utile nu doar specialistilor in energie, ci si contabililor”, conchide consultantul Accace.