Viermele merelor a fost eradicat in Brazilia

Viermele merelor a fost eradicat in Brazilia
Viermele merelor a fost eradicat in Brazilia

Brazilia este prima tara din America de Sud care a eradicat viermele merelor (Cydia pomonella)

Neri Geller, ministrul brazilian al Agriculturii, Zootehniei si Alimentattei din Brazilia (MAPA), a anuntat eradicarea daunatorului Cydia pomonella sau a viermelui merelor in Brazilia.

„Eradicarea acest parazit, care afecteaza multe tari, cum ar fi Uruguay, Statele Unite si Argentina, este o mare realizare in Brazilia pentru protectia plantelor”, a declarat un reprezentant al agriculturii din aceasta tara.

Cydia pomonella trap 2012-06-05MAPA, prin Programul National pentru Eradicarea daunatorului Cydia pomonella, a instalat si monitorizat mai mult de 10.000 de capcane si au capturat peste 20.000 de exemplare ale acestui daunator. Aproape 100.000 de plantele gazda au fost eradicate in Santa Catarina si Rio Grande do Sul, state care concentreaza 95% din productia de mere din Brazilia.

Este demn de remarcat faptul ca viermele merelor a fost detectat pentru prima oara in Brazilia in 1991, intr-unul din marile centre de productie de mere din tara. Daunatorul a fost introdus in tara, prin importul de fructe infectate.

Dupa acest an, procesul de eradicare a daunatorului a inceput. Aproape 22.500 de insecte au fost prinse in campania 1997/1998, iar numarul lor a scazut la 7 in 2010 si apoi la unul in noiembrie 2011. In sezonul agricol 2012/2013, nu a fost detectat nici un exemplar de molie.

MAPA va oferii exeperienta sa, tarilor care exporta mere, in vederea implementarii si dezvoltarii unor programe speciale fitosanitare de eradicare a daunatorilor. In plus va lua toate masurile necesare pentru a mentine aceasta stare de eradicare in continuare.

In Romania, in vederea combaterii viermelui merelor, specialistii fotosanitari recomanda o serie de masuri agrotehnice (aratura adanca de toamna, taieri de intretinere corespunzatoare, adunarea fructelor viermanoase cazute si distrugerea lor, in vederea diminuarii rezervei biologice) si masuri chimice, la avertizare. In general se avertizeaza 1-2 tratamente pentru generatia I-a in perioada mai-iunie si 2-3 tratamente pentru generatia a II-a aplicate in iulie-august. Si in tara noastra se fac cercetari intense pentru folosirea unor procedee biologice in combaterea viermelui merelor, cum sunt: folosirea unor preparate biotice pe baza de Bacillus thuringiensis (Thuringin); folosirea unor viespi oofage (Trichogramma embryophagum); folosirea capcanelor cu feromonilor sexuali pentru stabilirea momentelor optime in avertizarea tratamentelor fitosanitare si pentru combatere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *